Smanjenje poticaja za poljoprivredu
30

Moguće je naglo iseljavanje stanovništva iz Zapadne Hercegovine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović izjavio je danas da se rebalansom federalnog budžeta, ukoliko bude usvojen, poljoprivrednicima smanjuju poticaji za deset miliona maraka.

Muslimović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su uputili dopis svim nadležnim organima vlasti u Federaciji da se hitno organizira sastanak i razgovara o tome, kao i nastalim štetama u poljoprivredi i drugim aktuelnim problemima poljoprivrednika.

"Ukoliko dođe do tog sastanka pokušat ćemo da se postigne dogovor, a to je da se ne dozvoli da se rebalansom oduzme deset miliona za poljoprivredu iz budžeta", kazao je Muslimović.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Saveza udruženja poljoprivrednika, prema njegovim riječima, istaknut je i zahtjev prema nadležnim vlastima u Federaciji, da zajednički do 31. decembra ove godine urade paket mjera kojim bi se predvidjele naknade šteta poljoprivrednicima od elementarnih nepogoda.

"Sve ćemo učiniti da se postigne razuman dogovor, odnosno da ne dođe do smanjivanja sredstava za deset miliona i da se donese paket mjera za naknadu šteta u poljoprivredi", izjavio je Muslimović.

Pozvao je Vladu i resorno ministarstrstvo ih prihvate kao partera i da razgovaraju o problemima poljoprivrednika, dodajući da u proteklom periodu nisu nailazili na puno razumjevanja.

Muslimović je kazao da imaju podršku od Udruženja poljoprivrednika u BiH i Sindikata PPDIVUT i nagovjestio mogućnost blokade sistema ukoliko ne naiđu na razumjevanje za svoje zahtjeve.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zapadnohercegovačkog kantona Drago Perić ukazao je na izuzetno teško stanje u poljoprivredi tog kantona. Sredstva za poljoprivredu su značajno smanjena, a poljoprivrednici se nakon snijega, koji je uništio plastenike, staklenike, višegodišnje nasade, sada suočavaju sa sušom.

"U Hercegovini se nekada znalo ponositi vinom, duhanom, prvim voćem i povrćem, a danas je sve to bačeno na koljena. Ako vlade ne budu imale razumijevanja, doći će do naglog iseljavanja stanovništva iz Zapadne Hercegovine", kazao je Perić.