Ivan Krndelj
0

Moguće je da regularnost izbora dovedemo u pitanje

FENA
Sa primopredaje matičnih knjiga
Sa primopredaje matičnih knjiga
Predsjednik HSS-NHI BiH Ivan Krndelj kazao je u izjavi za Fenu da se kršenje ljudskih prava prema 2.048 prognanih Hrvata Dervente i Bosanskog Broda i dalje sustavno nastavlja.

"Godinama smo čekali da se državni aparat pokrene i konačno preuzme odgovornost prema obespravljenim građanima BiH. Matične knjige koje su uslijed ratnih djelovanja izmještene iz Bosanskog Broda i Dervente u Hrvatsku vraćene su prije nekoliko dana, ali one ni dan danas nisu u funkciji. Nažalost, odgovorni i dalje zatvaraju oči pred očitim kršenjem osnovnih ljudskih prava, mnogobrojnih međunarodnih konvencija, ali i Ustava BiH", kazao je Krndelj.

On je ponovo zatražio od nadležnih državnih organa i predstavnika međunarodne zajednice u BiH da omoguće obespravljenim Posavljacima glasovanje putem pošte.

"Prema informacijama koje do mene dopiru posljednjih dana mnogi prognani Hrvati i Bošnjaci, koji danas žive u nekim zapadnoeuropskim i prekooceanskim zemljama, još uvijek nisu dobili materijale za glasovanje putem pošte. Krajnje je vrijeme da netko za ove propuste odgovara", istaknuo je Krndelj.

Na upit hoće li osporiti regularnost predstojećih izbora, Krndelj je naglasio kako će ta odluka ovisiti o onima koji su odgovorni za stvaranje uvjeta da izbori budu regularni, a to je prije svih Središnje izborno povjerenstvo BiH.

"Nažalost, prema viđenom do sada, ti uvjeti još uvijek nisu stvoreni", zaključio je Krndelj.