Zlatko Lagumdžija
0

"Moguće je da BiH do 2014. bude zemlja NATO-a i EU"

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Evropski socijaldemokrati koji su se okupili danas u Sarajevu na konferenciji o progresivnoj politici sa sobom nose jasnu poruku da EU treba sada uložiti dodatni napor i dati novu šansu zemljama u regionu, a naročito BiH, za ulazak u evropsku porodicu, izjavio je danas uoči otvaranja konferencije "Progresivna društva na Balkanu" predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Dodao je da poruka vrlo jasno govori i da je uz napore domaćih snaga, prvenstveno socijaldemokrata, vrlo moguće uvesti sve zemlje regiona u EU do kraja 2014.

"Moguće je da BiH do 2014. bude zemlja NATO-a i zemlja EU. Za nas je posebno važno da u ovom vremenu, kada za BiH i region dolaze različite inicijative, ohrabrimo socijaldemokrate u Evropi da za početak, utiču na ostale kako bi BiH dobila bezvizni režim", pojasnio je Lagumdžija.

U pozdravnom govoru na otvaranju konferencije, Lagumdžija je istakao da od oktobarskih izbora očekuje mnogo te da vjeruje da će SDPBiH 3. oktobra od građana BiH dobiti mandat za promjene.

"Da bi se neko društvo integriralo i bilo zajedničko društvo dijeljenja zajedničkih vrijednosti, a ne dijeljenja ljudi zato što su drugačiji, ono mora biti vođeno političkom snagom koja okuplja, a ne dijeli ljude", kazao je.