Slučaj "Bin Ali"
0

Moguća smjena Nihada Spahića, direktora KPZ Zenica

SRNA
Ministarstvo pravde Federacije BiH /FBiH/ smatra da je u postupku korištenja vanzavodskih pogodnosti u slučaju Kapaja Kamela bin Alija bilo određenih propusta i ne iskuljučuje mogućnost smjene direktora Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Zenica Nihada Spahića, rečeno je danas Srni u ovom ministarstvu

Portparol federalnog Ministarstva pravde Entoni Šeperić rekao je da se propusti, prije svega, odnose na odobravanje vanzavodskih pogodnosti i da je, kada je riječ o tome, "direktor Zavoda na krovu piramide".

"Odobravanje vanzavodskih pogodnosti je striktno u nadležnosti Zavoda, a direktoru u tome pomažu dva tima, koji na osnovu određenih informacija donose procjenu o korištenju vanzavodskih pogodnosti", pojasnio je Šeperić.

On je dodao da se u postupku odobravanja vanzavodskih pogodnosti Karaju Kamelu nije obraćalo dovoljno pažnje na aspekte bezbjednosnog rizika.

"Ministarstvo pravde FBiH komletiraće sve rezultate i informacije koje se odnose na ovaj slučaj i onda ćemo, najvjerovatnije na narednoj sjednici Vlade FBiH 19. avgusta, razgovarati o svim opcijama, pa i o Spahićevoj smjeni", naglasio je Šeperić.

On je istakao da je Ministarstvo pravde naložilo hitne mjere i rokove za otklanjanje uočenih nedostataka, kao i mjere za unapređenje rada KPZ Zenica.

"Mjerama je predviđeno da Spahić, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši reviziju svih odobrenih vanzavodskih pogodnosti u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičkih sankcija u FBiH koji je donio federalni Parlament, kao i pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti protiv službenika i namještenika, koji su učestvovali u odobravanju vanzavodskih pogodnosti u vezi sa procjenom bezbjednosnog rizika", rekao je Šeperić.

Jedan od najpoznatijih terorista Bin Ali pobjegao je iz KPZ u Zenici, jer se u ponedjeljak, 27. jula, nije vratio sa odobrenog godišnjeg odmora.