BiH
0

Moguća pozajmica 5.000 tona kukuruza Republici Srpskoj

FENA
Ministar privrede, energetike i razvoja u Vladi Republike Srpske Rajko Ubiparip razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Predragom Bubalom.

Tokom sastanka bilo je riječi o mogućnosti da Srbija pomogne Republici Srpskoj u prevazilaženju posljedica sušnog perioda, a u vezi sa prošlonedjeljnom odlukom Vlade Republike Srpske o potrebi interventnog uvoza 5.000 tona žitarica.

Ministar Ubiparip uputio je u ime Vlade Republike Srpske inicijativu Vladi Republike Srbije da iz robnih rezervi izvrši pozajmicu 5.000 tona kukuruza Republici Srpskoj, radi saniranja šteta od suše i izrazio očekivanje da će u narednih 15 dana u Republiku Srpsku biti dopremljene prve količine kukuruza.

Napominjući da je Vlada Srbije donijela uredbu kojom se, zbog posljedica suše, u naredna tri mjeseca zabranjuje izvoz žitarica, ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo je izrazio uvjerenje da će Vlada Srbije, ne narušavajući uredbu, biti u mogućnosti da, kroz pozajmicu, pomogne Republici Srpskoj, kako bi sanirala štete u poljoprivredi nastale djelovanjem visokih temperatura, saopćio je Biro za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.