BiH
0

Moguća jednokratna pomoć: Ministar Džindić razgovarao s radnicima Hidrogradnje

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopćeno je da je ministar Nermin Džindić primio predstavnike radnika i Sindikata "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo .

Razgovarano je, uz ostalo, o mogućnosti da Vlada Federacije BiH osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći radnicima ove kompanije koji već dvije godine nisu primili platu.

Vlada će, kazao je ministar Džindić, razmotriti mogućnost da, u okviru finansijskih i zakonskih okvira, odgovori na ovaj apel "Hidrogradnjinih" radnika.

Federalni ministar je dataljnije upoznao radnike s odlukom Vlade FBiH s 32. sjednice da stavi van snage Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo za potpisivanje Generalnog sporazuma o zaključenju ugovora o sudskoj nagodbi s "Hidrogradnjom" a.d. Pale i Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske a.d. Banja Luka.

Kako je obrazloženo, "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo jedini je titular potraživanja za izvedene nenaplaćene radove u Iraku od 1981. do 1989. godine.

Tokom današnjeg razgovora radnički predstavnici su iznijeli brojne primjedbe na rad menadžmenta i Nadzornog odbora Hidrogradnje, o čemu će ministar Džindić već sutra razgovarati s članovima Nadzornog odbora i v.d. direktorom ove kompanije.

"Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije želi da se što aktivnije uključi u rješavanje problema Hidrogradnje", stoji u saopćenju.

Ministar Džindić će, zajedno s Kabinetom premijera Federacije BiH, razmotriti daljnje korake koji bi vodili ka sređivanju stanja u Hidrogradnji.

Iz ministarstva napominju da će od sadašnjih oko 600 zaposlenih u Hidrogradnji, u 2016. godini njih oko 120 otići u penziju. Današnji razgovori će, kako je zaključeno, biti nastavljeni u petak.

Podsjećamo, razočarani radnici danas su se još jednom okupili ispred zgrade Vlade FBiH kako bi tražili svoja prava i podsjetili na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Od Vlade FBiH tražili su da im se napismeno obaveže da će im isplatit zarađene plate i uvezati radni staž.