Dervo Sejdić
0

"Moguća je ponovna tužba pred sudom u Strazburu"

SRNA
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić, jedan od podnosilaca tužbe "Sejdić i Finci protiv BiH" pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, izjavio je da će svoja prava ponovo tražiti pred ovim sudom ako vlasti BiH na vrijeme ne provedu sudsku presudu u ovom predmetu.

"Ako se odluka Suda ne provede, bez obzira ko pobijedio na izborima, neće imati sigurnost te pobjede, jer ne samo da ću ponovo zatražiti svoja prava na Sudu nego će tu biti bar 200 ljudi sličnih meni koji će poslije ovih izbora svoja prava tražiti na Sudu", rekao je Sejdić gostujući u programu BHRT-a.

On je dodao da bi to bila ogromna šteta, prvenstveno po budžet BiH.

"Kako vrijeme otiče, u meni je sve manje optimizma da će presuda biti na vrijeme i kvalitetno provedena. Naši političari ovo, čini mi se, veoma neozbiljno shvataju, a u isto vrijeme razmišljaju o izborima. Već je uveliko započela izborna trka, ali oni moraju biti svjesni da će u ovim okolnostima ta izborna trka biti nelegitimna, nedemokratska i veoma lako oboriva", rekao je Sejdić.

On je istakao da javnost u BiH mora dati mnogo više u znak podrške presudi Suda u Strazburu, te snažnije zahtijevati od parlamenta BiH da presudu provede i ugradi u domaće zakonodavstvo.

Sud u Strazburu presudio je u decembru prošle godine da BiH mora brisati diskriminatorske odredbe iz Ustava koje pripadnicima nacionalnih manjina ne dozvoljavaju da se kandiduju za člana Predsjedništva BiH i za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Savjet ministara BiH donio je Akcioni plan za provođenje ove presude izradom ustavnih amandmana i izmjenom postojećeg Izbornog zakona.