BiH
9

Moguća izgradnja medrese u Banjoj Luci

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović razgovarao je danas sa muftijom banjalučkim Edhemom Čamdžićem o pitanjima značajnim za rad Islamske vjerske zajednice u ovom gradu.

Gavranović je naveo da je razmatrano učešće Islamske vjerske zajednice u procesu donošenja regulacionog plana za izgradnju obrazovnog objekta - medrese.

"Ta inicijativa je pokrenuta prije godinu i predstavnicima Islamske vjerske zajednice dali smo sve informacije o izradi tog dokumenta. Naša želja je da konačno rješenje zadovolji sve njihove potrebe i vjerujem da ćemo naći prihvatljivo rješenje", rekao je Gavranović novinarima nakon sastanka.

Čamdžić je rekao da je Islamska vjerska zajednica naišla na razumijevanje kod gradonačelnika Banje Luke, te naglasio da postoji stalna potreba za dijalogom i dogovaranjem.

On je pozdravio činjenicu da je u Banjoj Luci Katolička crkva osnovala osnovnu i srednju školu, te najavu da će Srpska pravoslavna crkva osnovati četiri pravoslavne gimnazije.

"Mi smo jedina vjerska zajednica u gradu koja nema svoj kulturno-obrazovni objekt. Imamo potrebu za izgradnjom medrese, odnosno islamske gimnazije, kako naši učenici ne bi morali ići u inostranstvo na školovanje. Ovdje ćemo se najbolje razumjeti i na taj način širit ćemo otvorenost, toleranciju i multietničnost koja je uvijek bila obilježje ovog podneblja", naglasio je Čamdžić.

On je rekao da je još rano govoriti o tome kada bi islamska gimnazija mogla biti otvorena, jer još nije završena sva potrebna papirologija.

Osvrćući se na radove na banjalučkoj džamiji Ferhadiji, Čamdžić je rekao da radovi dobro teku, napominjući da su obustavljeni do proljeća, te da će se u maju i junu početi sa dekoracijom ovog vjerskog objekta.