BiH
0

Moguć štrajk u institucijama BiH

FENA
Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić primio je danas predstavnike sindikata zaposlenih u državnim institucijama, koji su najavili mogućnost štrajka zbog neusvajanja podzakonskih akata nakon donošenja Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te neusklađenosti njihovih primanja sa rastom troškova života.

Predsjednik Statutarne komisije Sindikata uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Salahudin Zulčić naglasio je da pored toga što Vijeće ministara BiH nije u zakonom predviđenom roku od 60 dana donijelo podzakonska akta kojima bi se reguliralo pitanje prekovremenog rada, rada državnim praznicima i druge prinadležnosti, početni koeficijenti plaća državnih službenika moraju biti usklađeni s troškovima života.

A institucije od kojih država zavisi, kao što je UIO, moraju imati i jednu stepenicu više, jer će u suprotnom doći do odliva kadrova, pojave korupcije i smanjenja efikasnosti, upozorio je Zulčić.

Njemu je teško prihvatiti podređeni položaj državnih institucija kao što je UIO s entitetskim i kantonalnim ustanovama koje se bave sličnim poslom.

Zbog ovakve situacije odliv kadrova prijeti i Graničnoj policiji, kazao je predsjednik Sindikata uposlenika GP-a Ahmet Turčinović.

On je upozorio na činjenicu da je administracija Vijeća ministara toliko neozbiljna te da ne može shvatiti da je Vijeće ministara BiH institucija koja poštuje zakon, pri čemu je zbog nedonošenja podzakonskih akata već nastala i materijalna posljedica po one na koje se zakon odnosi. Kada bi se barem donijeli podzakonski akti koji bi regulirali posebne uvjete rada, primanja uposlenika Granične policije povećala bi se za nekih 150 KM, naveo je Turčinović.

Iako Granična policija nije institucija kojoj je primjeren štrajk, on je kazao da će uposlenici biti primorani na takav korak kako bi Vijeću ministara BiH pokazali da su "napravili katastrofu".

Predstavnici Sindikata GP su o ovome već razgovarali sa šefom misije EUPM-a Vincenzom Coppolom, od koga su tražili da putemo OHR-a pokrene ovo pitanje, kazao je Turčinović.

Na kraju je poručio da mu nije jasno kako pojedinci u vlasti ne mogu shvatiti da kadrovskim jačanjem državnih institucija jačaju državu BiH.

Predsjednik Sindikata državnih službenika u institucijama BiH, koji predstavlja oko 60 državnih institucija BiH, Neđo Đurić, istaknuo je da je praksa pokazala da Zakon o plaćama nije omogućio pravilnu raspodjelu.

Sindikat će tražiti formiranje nezavisne ekspertne komisije da bi se definirao ravnopravan tretman institucija na svim nivoima vlasti te će Sindikat prihvatiti preporuke takve komisije.

Đurić je upozorio da je Zakon o plaćama postao spekulativno sredstvo određenih politika, zbog čega trpe ljudi. To će dovesti do odliva stručnjaka, što će ugroziti reforme u BiH i njeno približavanje Evropskoj uniji.

Prema podacima koje je predstavio, najugroženije kategorije zaposlenih u državnim institucijama zarađuju samo 36 posto potrošačke korpe, plaće nisu povećane 10 godina, a prema izvornom tekstu Zakona bit će još manje, dok neusvajanje podzakonskih akata omogućava zloupotrebe na štetu zaposlenih.

Đurić je, također, upozorio da su sindikalisti izloženi uznemiravanjima "kao u najgorim sistemima", pa se čak ometaju da napišu štrajkačke zahtjeve.

Kada je u pitanju najavljeni štrajk, Sindikat o tome provodi anketu među zaposlenima. Ukoliko do štrajka dođe, Sindikat će istrajati, poručio je Đurić.

Bahtić je obećao sindikalistima da će njihove zahtjeve prenijeti na narednom sastanku Komisije za finansije i budžet 17. septembra, te da će iskoristiti svoje poslaničko pravo da postavi poslaničko pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i Ministarstvu finansija i trezora BiH Draganu Vrankiću o tome zašto nije ispoštovan zakonom predviđeni rok za donošenje podzakonskih akata.