Strah od političkih manipulacija
0

Mogu li se zloupotrijebiti zdravstveni kartoni u BiH?

Piše: A. Kovač
Sarajevski mediji prenijeli su informaciju da se određene osobe pokušavaju dočepati iz sarajevskih bolnica i domova zdravlja zdravstvenih kartona što bi osiguralo da, kada to zatreba u svrhu diskreditacije ili čak ucjene, javno mašu podacima o bolestima od kojih su se oni koji im smetaju liječili. Navodno, to je u funkciji kampanje za oktobarske izbore koja će biti brutalna i tokom koje će se koristiti sva moguća sredstva.

Kako bi smo saznali ko sve može doći do zdravstvenih kartona građana kontaktirali smo JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

“Zdravstveni kartoni pacijenta su prije svega intimna stvar pojedinca, a uz to i sudski dokument. Kartoni su zaštićeni i podatke mogu vidjeti samo pacijent, ljekar i sestra, ili se, pak, u određenim slučajevim mogu dostaviti tužilaštvu. O čuvanju kartona postoje jasna uputstva, a kada bi se desilo da neki ljekar ili sestra nečiji karton daju trećem licu to bi bila teža povreda radne obaveze, i ta bi osoba dobila otkaz”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS, dodajući da do sada kada je u pitanju ova institucija nije bilo takvih zloupotreba.

Ista procedura je i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a prema riječima Biljane Jandrić, portparola KCUS, ni u ovoj ustanovi do sada nije bilo zloupotreba zdravstvenih kartona.

Osoba koja bi neovlašteno dala podatke trećem licu osim što bi dobila otkaz, prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka BIH, morala bi platiti i kaznu od 50.000 do 100.000 KM.

Kada je u pitanju dostavljanje podataka tužilaštvima, Jasmina Iftić, portparol sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, kazala je da Tužilaštvo može zatražiti medicinsku dokumentaciju pacijenta ali samo kada postoji sumnja da je izvršeno krivično djelo.

To se uglavnom odnosi kada je neka osoba drugoj nanijela povrede, te Tužilaštvo traži dokumentaciju o tome da li su osobi nanesene lakše ili teže tjelesne povrede. Također, Tužilaštvo može zatražiti dokumentaciju kada postoji sumnja da je neko preminuo usljed nepružanja adekvatnog medicinskog tretmana odnosno nemara ljekara.