Valentin Inzko
0

"Moglo je biti sačuvano hiljade radnih mjesta"

FENA
Valentin Inzko(Foto: AFP)
Valentin Inzko(Foto: AFP)
"Hiljade radnih mjesta moglo je biti sačuvano. U narednim mjesecima moguće je poduzeti djelotvorne mjere koje će preokrenuti neprihvatljivi trend rasta nezaposlenosti", rekao je danas visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko na sastanku s investicijskim stručnjacima Svjetske banke, saopćeno je iz OHR-a.

Inzko je pozvao političke lidere iz BiH da pitanje stvaranja novih radnih mjesta ne potiskuju u zadnji plan u kampanji za oktobarske izbore.

Naglašavajući da su globalna ekonomska recesija i politički zastoj na domaćoj sceni drastično reducirali ulaganja u zemlju, što je rezultiralo gubitkom 70.000 radnih mjesta do kraja 2009. godine, visoki predstavnik je kazao ”da su mnoga od ovih radnih mjesta mogla biti sačuvana”.

Ova problematika i uopšteno ekonomija trebalo bi da budu u žiži političke debate jer ta pitanja imaju najkonkretniji utjecaj na život građana.

“Činjenica je da u narednih šest mjeseci mogu biti provedene reforme, uključujući i one iz programa pristupanja Evropskoj uniji koje će pomoći Bosni i Hercegovini da postane konkurentna destinacija za ulaganja - što znači da mogu pomoći u otvaranju novih radnih mjesta”, izjavio je.

Na današnjem sastanku delegacija Svjetske banke je informirala visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU o projektu za poticaj investicija koji je pokrenula Svjetska banka kako bi u Bosni i Hercegovini bile povećane aktivnosti na privlačenju investicija.

Cilj je da se stranim investitorima olakša ulaganje u preduzeća i radna mjesta u Bosni i Hercegovini, između ostalog i pojednostavljivanjem procesa registracije stranih ulaganja, smanjenjem vremena potrebnog za pokretanje aktivnosti na terenu i pomaganjem da se što bolje prepoznaju prilike za ulaganja. Projekt će također pomoći da se ojačaju kapaciteti Agencije BiH za promociju stranih ulaganja.

“Stalno i iznova, korijen problema se uvijek vraća na nefunkcionalnu birokratiju i zakonski okvir koji odvraća i obeshrabruje potencijalne investitore. To se mora promijeniti i čini se da je ta promjena već počela. Činjenica da je pokrenut projekt za poticaj investicija na zahtjev Vijeća ministara BiH i Agencije za promociju stranih ulaganja BiH ukazuje na spremnost bosanskohercegovačkih vlasti da eliminiraju ključne prepreke ulaganjima. U tom smislu želim izraziti pohvale te ih pozvati da nastave raditi u tom pravcu”, rekao je on.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je punu podršku inicijativi Svjetske banke, naglasivši da će učiniti sve što može kako bi politički lideri posvetili pažnju ekonomskoj krizi sve dok ne budu poduzete odgovarajuće mjere kako bi se preokrenuo trend pada investicija i gubitka radnih mjesta, saopćeno je.