BiH
0

Mogherini i Hahn pozdravili usvajanje Reformske agende

Piše: E. F.
Hahn i Mogherini (Foto: Klix.ba)
Hahn i Mogherini (Foto: Klix.ba)
U zajedničkoj izjavi su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar Johannses Hahn pozdravili usvajanje Reformske agende u našoj zemlji. Kako su istakli, ovaj korak je od izuzetne važnosti i ključan je napredak naše zemlje na njenom integracijskom putu u EU.

"Vlasti u BiH u konsultaciji sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama složile su se i usvojile set reformi koje su identificirane kao hitne za BiH. Ove reforme usmjerene su na rješavanje ključnih društveno-ekonomskih problema građana BiH i njihovih zahtjeva za novim radnim mjestima te na bolju perspektivu. Očekujemo sada od vlasti da će provesti reforme bez odgode. U tom smislu, usvajanje Zakona o radu bit će prvi važan korak", kazali su oni.

Napredak kada je riječ o implementaciji reformske agende također će biti potreban kako bi bilo moguće predati aplikaciju za članstvo u EU.

"Evropska unija spremna je i dalje podržavati BiH u savjetodavnom smislu sa ciljem implementacije agende i napredovanja zemlje na njenom evropskom putu", stoji u zajedničkoj izjavi.