BiH
10

Mogherini i Hahn: Nakon usvajanja Mehanizma koordinacije bh. vlasti se trebaju fokusirati na reforme

Klix.ba
Mogherini i Hahn (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mogherini i Hahn (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi izrazili su zadovoljstvo zbog usvajanja Mehanizma koordinacije u Bosni i Hercegovini.

U izjavi se ističe kako su tokom proteklih mjeseci uvidjeli "suštinski napredak u naporima BiH da se približi EU. Podsjetili su da je u julu postignut dogovor za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je donesena odluka o nastavku aranžmana s MMF-om koji će pružiti krucijalnu podršku za implementaciju reformske agende.

"EU pozdravlja adaptaciju Mehanizma koordinacije koji ima cilj unapređenje državne politike koordinacije i implementacije, uključujući finansijsku pomoć EU, te osiguranje učinkovitije i djelotvornije interakciju između BiH i EU. Ovo je bitan korak koji ćemo uzeti u obzir tokom diskusije s Vijećem kada budemo razmatrali aplikaciju BiH za članstvo u EU. Učinkovita implementacija na svim nivoima bit će krucijalna", kazali su u izjavi.

Naglasili su kako EU ohrabruje našu zemlju da nastavi s intenzivnom pozitivnom interakcijom, da se bori konstruktivno i putem dijaloga u rješavanju političkih pitanja i da se koncentriše na reforme potrebne za dobrobit bh. građana.

"Mi ćemo nastaviti naš bliski i dinamični angažman s BiH kako bismo unaprijedili evropsku perspektivu zemlje", kazali su Mogherini i Hahn u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH danas je, po drugi put u ovoj godini, usvojilo Mehanizam koordinacije što je, uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ključni uvjet za nastavak puta naše zemlje ka EU.