BiH
47

Mogherini: Historijski dan za BiH, vaše političare očekuje mnogo posla

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini obratila se, u okviru zvanične posjete, poslanicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Kazala je da je ovo historijski dan za BiH, ali i da je usvajanje izjave tek početak i da naše političare čeka mnogo posla.

"Ovo je historijska odluka kojom se opredjeljujete da ćete ispuniti želju bh. građana koji žele da ova zemlja ide naprijed. Vaša zemlja ima veliki potencijal i vrijeme je da ga i sami uvidite. Nemate luksuz da ponavljate greške vaših prethodnika", rekla je.

Istakla je kako je usvajanjem izjave BiH napravila korak naprijed ka EU, a da sada slijedi implementacija reformi koja neće biti laka.

"Trebate riješiti socijalne i ekonomske probleme i povećati zaposlenost. EU je spremna da vas prati na ovom putu, ali vi prvo sami morate riješiti ove stvari i unaprijediti efikasnost institucija vlasti na svim nivoima", kazala je.

Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

Dodala je da je BiH zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate historije i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja ima duboke podjele, što zahtijeva i s njihove strane analizu i uvažavanje, ali, istakla je da tragedija iz devedesetih ne smije biti prepreka za napredak.

Na kraju je kazala kako EU i ona sama osjećaju veliku naklonost prema BiH te da će uspjeh naše zemlje biti i uspjeh Evropske unije.

Visoka predstavnica EU obratila se u okviru druge hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH, jer u Domu naroda nije bilo kvoruma s obzirom na to da sjednici nisu prisustvovali delegati iz reda sprskog naroda.

Sjednici su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, lideri svih političkih stranaka koje čine PS BiH te predstavnici nevladinih organizacija.