BiH
0

Mogherini: Antisemitizam je živ i opasan

FENA
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je danas, povodom Dana sjećanja na Holokaust, da je nasilni antisemitizam još živ u Evropi i da se mora zaustaviti.

Nedavni teroristički napad na košer supermarket u Parizu, koji je odnio četiri života, predstavlja zlokobno podsjećanje da je nasilni antisemitizam živ, poručila je Mogherini u saopćenju za medije.

Visoka predstavnica je istakla da je neprihvatljivo što se jevrejska zajednica u Evropi i 70 godina nakon Aušvica osjeća ugrožena.

"Zbog toga više nije dovoljno reći 'nikad više', već riječi moramo pretvoriti u djela i vaspitavati mlade generacije tako da se suprotstave antisemitizmu i svim vidovima diskriminacije" rekla je Mogherini.

Njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier napisao je na svom Twitter-nalogu povodom Dana holokausta, koji se ove godine poklapa sa sedamdesetogodišnjicom oslobođenja Aušvica, "da se nakon ubistva miliona, ispod historije ne može podvući crta".

To je bio njegov odgovor na teze nekih evropskih intelektualaca da je već bilo dosta priče o masovnom istrebljenju Jevreja u doba nacizma i da se treba okrenuti budućnosti.