BiH
0

Modriča: Održana tribina HDZ-a BiH o reorganizaciji BiH

FENA
Tribina HDZ-a BiH na temu "Reorganizacija Bosne i Hercegovine" održana je u petak u dvorani Doma kulture u Garevcu, saopćeno je danas iz HDZ-a BiH.

O aktuelnoj problematici, preustroju države, reformi Ustava, Izbornom zakonu i svemu što je interesiralo mnogobrojne posjetitelje i učesnike tribine, govorili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dopredsjednci Marinko Čavara i Anto Domić, član Predsjedništva stranke Davor Čordaš i predsjednik Regionalnog odbora HDZ-a BiH Posavina Josip Jerković.

Čović je, u svom izlaganju, predstavio prisutnima jasnu poruku koju HDZ BiH nosi kroz sve organizirane tribine u BiH na ovu temu.

“Dok se ne riješi pitanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, ova zemlja će tapkati u mjestu”, poručio je Čović i istaknuo da je to poruka koja se treba razumjeti i prihvatiti, bez obzira kojemu narodu pripadali u BiH.

Čović je rekao da će tek nakon reorganizacije BiH i stvaranja bolje i funkcionalnije države, biti moguće posvetiti se pitanjima gospodarstva i stvoriti mnogo bolje uvjete za opstanak hrvatskog naroda.

Većina pitanja koja su se čula sinoć u Modriči odnosila su se na iznalaženje rješenja za povratak Hrvata u Posavinu, izbor legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti, privredni razvoj, zaposlenje i slična pitanja od interesa Hrvata koji žele ostati na svojim imanjima, navodi se u saopćenju.

Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara podsjetio je da je osnovna demokratska odlika to da svaki narod može birati svoje predstavnike u vlasti i naglasio da su ustavne promjene neophodne jer u postojećem ustavnom uređenju i BiH i Federacije i RS, ni jedan narod ne može biti u potpunosti zadovoljan, a posebno hrvatski narod koji ni u jednom entitetu ne može ostvariti svoja puna prava.

Dopredsjednik HDZ-a BiH i aktuelni gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić istakao je važnost organiziranja Hrvata na lokalnom nivou, gdje se mnogo može učiniti ukoliko se ojačaju pozicije u lokalnoj upravi.