BiH
1

Modriča: Ekshumacija tijela žrtava proteklog rata

FENA
Na lokalitetu Jakeš - Staro Džamište, u općini Vukosavlje u Modriči, u toku je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba ubijenih u proteklom ratu.

Do sada su pronađeni skeletni ostaci 42 tijela, za koja se pretpostavlja da se radi o štićenicima Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika "Jakeš" u Modriči kao i da će broj pronađenih tijela biti još veći, zbog čega će ova ekshumacija biti nastavljena.

Ova tijela će biti prebačena u zajedničku kosturnicu u Odžaku, gdje će biti forenzički obrađena i uzet DNK uzorak radi daljeg vještačenja te utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Republike Srpske, predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i vještak sudskomedicinske struke.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.