Svečano u GAK-u
0

Moderno porodilište za zdrave i sretne mame i bebe

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nova savremeno opremljena Klinika za ginekologiju i akušerstvo na lokalitetu Jezero simbolično je otvorena danas na Dan državnosti BiH, iako je s radom počela u srijedu. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović te brojne kolege ljekari.

Faris Gavrankapetanović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, istakao je da je današnji dan kao rođendan Bosne i Hercegovine, tako i drugi rođendan Porodilišta na Jezeru.

Podsjetio je da je od 26. maja 1992. godine, kada je klinika granatirana, prošlo više od 18 godina koliko su grad Sarajevo i BiH čekali da dobiju novo moderno porodilište.

Pacijentice i mali pacijenti s Pedijatrije su u novu zgradu premješteni u toku jučerašnjeg dana. Ginekološko-akušerska klinika (nekadašnja klinika Zehra Muidović) raspolaže sa 120 kreveta, 10 kreveta intenzivne njege uključujući GAK ambulante, GAK dijagnostiku, Porođajni blok (pet porođajnih sala), Operacioni blok (četiri operacione sale), Intenzivnu njegu, Stacionare ginekologije, Stacionare akušerstva i Stacionare patologije trudnoće.

Na porodilištu rade 34 ljekara,112 medicinskih sestara i 25 nemedicinskih radnika.

Mustafa Cuplov, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, podsjetio je da je projekt sanacije (rekonstrukcije) objekta Jezero za potrebe Ginekološko-akušerske i Pedijatrijske klinike, jedan od kapitalnih projekata Vlade Kantona Sarajevo.

"Smatram da ovaj projekt ima višedecenijski značaj na ovim prostorima. Prije 33 godine su građani Sarajeva putem samodoprinosa izdvojili sredstva i davne 1977. otvoreno je porodilište koje je bilo jedno od najsavremenijih u regionu. Nažalost, 26. maja 1992. porodilište je granatirano i uništeno. U tim trenucima su se u ovim prostorima nalazile 82 bebe, 56 bolesnica, 45 malih bolesnika na Pedrijatrijskoj klinici", rekao je Cuplov.

Finansijska sredstva su osigurana iz budžeta Kantona Sarajevo, s pozicije Ministarstva zdravstva i turskog granta, a implementator je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Vlada Republike Turske izdvojila je više od šest miliona KM, a u okviru budžeta Kantona izdvojeno je dvadest miliona i sedamsto hiljada KM.

Od toga samo Ministarstvo zdravstva kroz svoj budžet izdvojilo je devet miliona KM, dok je putem donatorskog računa prikupljeno 1,1 milion KM.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen rekao je da obnovljeno sarajevsko porodilište otvara svoja vrata budućim majkama i tek rođenim sugrađanima te pacijentima Pedijatrije.

Ambasador Republike Turske Vefahan Ocak otkrio je spomen- ploču, dok su bivši direktor Klinike u periodu kad je granatirana Srećko Šimić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo Mahmut Đapo i viša medicinska sestra Munevera Grbo presjekli vrpcu, nakon čega su prisutni obišli nove prostorije Klinike.