RTV Vikom i autorska prava
0

Moderno haračenje kmeta Simana

Sarajevo-x.com
'Udar nađe iskru u kamenu' napisala je Mara Hajduković, urednica RTV Vikom iz Bosanske Gradiške agenciji Sine Qua Non iz Sarajeva, koja je tražila od ove kuće da počne poštivati autorska prava i plaćati naknadu za njih, kao što je regulirano u svim normalnim zemljama. Umjesto toga, urednica Mara je napisala da je to 'harač- reket' za većinu medija u RS i da ona 'odgovorno upozorava da to više ne rade'.

Uz upozorenje ovlaštenoj agenciji za provođenje postojećih zakona o autorskim pravima u BiH, kakva je Sine Qua Non, urednica Hajduković je medijima proslijedila i pismo osnivača ove RTV kuće. Gdin Vinko Perić, koji je u svome prethodnom otvorenom pismu napadao RAK zbog naplate visoke kazne, u ovom ga koristi kao odbranu od navodnog novog napada na njegovu medijsku kuću.

Podsjetimo da je u prošlom pismu tvrdio da e-mailovi koji imaju ekstenziju 'ba' ne mogu dolaziti na njegove kompjutere niti se prema takvim adresama sa njih ne mogu slati poruke, jer su navodno tako programirani, da bi se za vrlo kratko vrijeme situacija promijenila i novo pismo otišlo na adrese svih medija u BiH.

Ovo interesantno pismo, naslovljeno sa 'Moderno haračenje kmeta Simana', prenosimo u originalnoj verziji.

' Dokle ide kontinuirana, orkestrirana, i nasleđena haranga na entitet RS, građane, institucije i medije RS govori i još jedan primjer bezobrazluka i beščašća u haračenju ne samo državne, nego i privatne imovine građana RS.

Naime, poznato vam je kako je privatno medijsko preduzeće Vikom RTV već duže vreme na meti za odstrel iz drugog entiteta, a navodno zbog jezika mržnje. Zamislite razlog za kažnjavanje i satanizaciju po njima je u emitovanju muzičkog tv spota, a kazne su izrekle privremene i diskutabilne institucije CIK, RAK i SUD BiH, na čelu sa direktorima kakve li slučajnosti Suadom, Kemalom i Nedžadom.

Harač koji su nasilno oteli od VIKOM-a, verovatno će biti upotrebljen u rešavanju socijalne pomoći osiromašenih i poštenih Bošnjaka, građana komšijskog drugog entiteta i to nam neće teško pasti, međutim, najnoviji bezobrazluk sastoji se u sledećem ultimatumu:

Privatna d.o.o Sine Qua Non iz blisko-istočnog Sarajeva, je vlasništvo ili društvo jednog lica i to rodice rahmetli Alije Izetbegovića koja pokušava da nas nacionalno uznemirava i reketira. Ova privatna nazovi firma, reketira već par godina 'svoje' medije u svom nacionalnom entitetu i to nas ne zanima. Međutim, imamo primjedbu na njihov zakulisni dil ili na tal sa BHT. Podsjećamo da pretplatu za BHT nažalost plaćaju još uvijek neki naivni građani RS.

Ta BHT je davala basnoslovnih 300.000 KM mesečno, navodno za autorska prava Sine qua non-u?

Međutim, pošto im je i taj reket mali u federaciji BiH, oni svojom zelenaškom rukom pokušavaju preći granice i haračiti po RS. Tako, dana 24.09.2009 ova nacionalno-reketaška firma poslala je ultimatum-opomenu i Vikom RTV Banjaluka, da u roku od 8 dana reši autorska prava. Verovatno potpisnik Samir Sofo zaboravlja da se VIKOM RTV nalazi, na sreću u glavnom gradu Republike Srpske?

Ultimativnom i pretećom opomenom oni traže da im Vikom RTV dostavi završne račune poslovanja za prošle godine?, na osnovu koga bi čak i retroaktivno nam odredili visinu harača. Neverovatno! Taj bezobrazluk od strane firme,a zvučnog naziva, mora znati sledeće:

  • Mi živimo, radimo i pravno delujemo u dva različita Entiteta u okviru dejtonske BiH
  • Da su potpuno različiti umetnici i zakoni o većini pitanja, pa i ovog.
  • Muzika je potpuno različita. Zbog svog istorijskog nasleđa oni zastupaju orijentalni folklor-sevdalinke sa primesama na bosanko-bošnjačko-turskom jeziku i melodijom. Naravno, navedena Agencija može zastupati i stranu produkciju ali samo za svoj entitet.
  • Međutim, mi u RS uglavnom emitujemo našu narodnu muziku, prema dozvoli RAK-a.
  • Podsjetimo da smo sva autorska prava regulisali sa našim relevantnim institucijama. Stoga, podsjećamo i ovom prilikom naglašavamo da VIKOM, i ostale medijske kuće iz RS, nemaju ama baš nikakve obaveze prema toj zelenaškoj i reketaškoj Agenciji.

Ne bi nas sutra iznenadilo da neka slična agencija sa ovakvim drskim aspiracijama iz FbiH, koja pokušava Haračiti po RS, počne tražiti na uvid i naš nacionalni jelovnik. U ovom našem BiH galimatijasu, nameće se jedno logično pitanje: da li i novela Ive Andrića 'Priča o kmetu Simanu' iz vremena turskog 'vakta' dobija ponovo svoju reinkarnaciju? Podsjećamo da je kmet Siman svojevremno oslobodivši se turskog jarma, vjerovao da će se osloboditi i obaveznog harača i trećine te je agi podviknuo 'Puče puška s pećine, nema agi trećine'!

Iz ove poučne novele i Vikom se pita: u kom to vremenu živimo i da li možemo u ovakvoj BiH opstati?

direktor, Mr.sci Vinko Perić '