Sastanak IDDEEA-e u Banjoj Luci
0

Model registracije birača u BiH na zavidnom nivou

FENA
U Banja Luci danas je održan sastanak predstavnika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) s predstavnicima Državne izborne komisije Makedonije zajedno s vladinom radnom grupom za biračke spiskove Makedonije.

Sastanak je iniciran na prijedlog Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji je model registracije birača i građana u BiH preporučio kao jedan od uspješnijih u regiji u koji je uloženo puno truda i resursa i koji je doveden na zavidan nivo.

Cilj sastanka je bio da se, kao primjer dobre prakse iz BiH pristupi izradi sistema u Makedoniji.

Pored pitanja o uspostavi, mandatu i aktivnostima IDDEEA-e, saradnji s drugim institucijama, zakonskim i podzakonskim aktima, sistemu koji održava IDDEEA za potrebe institucija BiH, hardveru i softveru, posebno je razgovarano o samom sistemu osiguravanja tačnosti i izgradnji povjerenja u evidencije građana i biračke spiskove, te prevazilaženju eventualnih grešaka u evidencijama građana ukoliko takve postoje.

Od 2006. IDDEEA pruža tehničku podršku kod formiranja biračkih spiskova kroz tehničku podršku u vođenja evidencija Centralnog biračkog spiska i povezivanje Općinskih izbornih komisija s teritorije cijele BiH.

Osnov za formiranje biračkog spiska je evidencija prebivališta i boravišta koja se formira na osnovu postupaka koji vode nadležni MUP-ovi u BiH.

Svi izbori koji su održani od 2006., od kada IDDEEA pruža tehničku podršku, ocijenjeni su kao izuzetno uspješni.

Sastanak s predstavnicima IDDEEA-e upriličen je u okviru posjete makedonske delegacije CIK-u BiH, saopćeno je iz IDDEEA-e.