BiH
0

MO BiH: Švicarska će nastaviti podržavati BiH na njenom euroatlantskom putu

Klix.ba
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je 07.11.2016. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Švicarske Konfederacije u BiH Andreu Rauber Saxer, kojoj je ovom prilikom zaželjela dobrodošlicu i iskazala očekivanja za nastavkom dobre bilateralne saradnje sa ovom prijateljskom zemljom.

Ministrica se zahvalila ambasadorici Rauber na pomoći koju vlada Švicarske Konfederacije pruža Bosni i Hercegovini, a posebno Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Na sastanku su istaknuti brojni važni projekti podržani od strane ove prijateljske zemlje, a među kojima su podrška procesu deminiranja u našoj zemlji, podrška u okviru projekta osiguranja skladišta naoružanja i municije u posjedu Oružanih snaga BiH - "SECUP", ali i sveukupnom njihovom angažmanu u okviru Strateškog komiteta za naoružanje i municiju, kao i brojnim drugim projektima važnim za Oružane snage i državu BiH.

Tokom susreta ambasadorica je informisana o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) te o aktivnostima na izradi dokumenta “Pregled odbrane”, što su trenutno dva najvažnija strateška prioriteta za Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministrica odbrane BiH je izrazila nadu da će Švicarska, koja nije članica Evropske unije i NATO-a nastaviti podržavati reformski i evroatlantski put BiH i da svi dosadašnji napori koje je Švicarska činila, govore o značaju podrške projektima sigurnosti i perspektivi razvoja u našoj zemlji.

Ambasadorica Rauber se zahvalila ministrici Pendeš na prijemu te istakla kako će vlada njene zemlje i dalje snažno podržavati naše aspiracije da budemo punopravni članovi EU i NATO-a, što bi svakako doprinijelo dodatnoj stabilizaciji prilika u našoj zemlji, ali i u cijelom regionu.