Predsjednik Makedonije
0

"Mnogo je sporazuma koje nismo potpisali zbog institucionalnog zastoja u BiH"

FENA
Makedonija i BiH nemaju otvorenih pitanja. One imaju dvadesetak potpisanih bilateralnih sporazuma, a jedan je potpisan i jučer u Sarajevu, izjavio je Feni makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, koji boravi u posjeti BiH.

Međutim, naglašava Ivanov, ima mnogo sporazuma koji nisu potpisani zbog institucionalnog zastoja u BiH.

To se odražava i na trgovinsku razmjenu. Prošle godine je obim trgovinske razmjene iznosio oko 180 miliona eura, sa suficitom na makedonskoj strani, naveo je makedonski predsjednik, koji nakon jučerašnjih razgovora u Sarajevu danas boravi u Banjoj Luci.

Po njegovim riječima, obje zemlje su kao društva složene. One su multientičke i multireligijske.

"Kad se govori o etničkoj politici, u demokratiji nekad postoji i zastoj. To je veliki izazov i za zapadne demokratije. Pronalazeći prave ljude, mi se trudimo da ne dođe do tih zastoja", kaže predsjednik Ivanov.

On, međutim, ukazuje i na pogrešnu interpretaciju "Evrope" u našim zemljama.

"Misli se da će čim uđemo u Evropu svi problemi nestati. Našim društvima je potrebna Evropa da bi mogli imati evropske standarde i principe. Znači da ovo ne činimo za Brisel, nego za nas. Ovo mi radimo da naši građani mogu imati evropske principe i evropski način života", kazao je Feni predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov.