Rajko Kuzmanović
0

"Mnogo je prepreka pred vratima EU"

SRNA
Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je na sarajevskom samitu istaknuto da su BiH širom otvorena vrata za ulazak u EU, ali da ispred tih vrata ima toliko prepreka zbog kojih se u skorije vrijeme tamo ne može ući.

"Najavljuju da je neophodno imenovati predstavnika EU za Balkan, a još nisu razriješili dužnosti visokog predstavnika u BiH, što znači da ćemo imati dva visoka predstavnika, odnosno da tonemo u još dublju neizvjesnost", dodao je Kuzmanović.

Predsjednik RS smatra  da je neophodno da visoki predstavnik završi svoju misiju, a da EU sa svojim postojećim institucijama djeluje u BiH onako kako to čini prema svim drugim državama, dok će BiH sama razvijati svoj ustavni sistem i ekonomiju.     

"Građani BiH  umorni su od politike koja je svedena na to šta će reći visoki predstavnik i šta će reći SAD, EU.Mi želimo da kažemo da hoćemo da se naš glas čuje, da se čuje glas BiH, RS, glas Federacije i da se nama prepuste   mnoga pitanja koja ćemo sami rješavati", istakao je Kuzmanović i dodao da i BiH ima stručne ljude koji mogu to uraditi  bez bilo čijih sugestija.

Kuzmanović smatra da neće biti novih uslova za BiH u vezi sa liberalizacijom viznog režima, ali da će biti "tehničkih uslova, koji se najčešće pretvore u suštinske".

On je naveo primjer zahtjeva  koji se, kako je rekao, nikada neće ostvariti, a to je da bude završen proces suzbijanja kriminaliteta, te vladavine prava.

"To su pitanja koja nikada, niko i nigdje do kraja nije riješio. Stoga, može se desiti da se to pitanje razvuče ili da stranci tu ostanu godinama, ali ja se nadam da će BiH ipak s jeseni, dok prođu izbori, ući na šengen listu", rekao je Kuzmanović.