BiH
809

MMF "ujedinio" Parlament FBiH: Nakon više od tri mjeseca zakazana sjednica Zastupničkog doma

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon više od tri mjeseca zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Riječ je o vanrednoj sjednici na kojoj će se zastupnici izjasniti o odobravanju zaduženja entiteta kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za 18. oktobar 2016. godine od 10 sati.

Za vanrednu sjednicu predloženo je da se na dnevnom redu nađe Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5C.

Zbog nefunkcionalnosti entitetskog organa zakonodavne vlasti u protekla dva mjeseca upućena su dva zahtjeva za održavanje hitnih sjednica i to zahtjev opozicije zbog prodaje Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i zahtjev Vlade Federacije BiH o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu.

Naime, Vlada Federacije BiH ne može povući novčana sredstva od prve tranše kredita koji je Međunarodni monetarni fond odobrio za BiH sve dok to ne odobre oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Koalicioni partneri u Federaciji BiH jučer su održali sastanak na kojem je bilo govora o zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH tako da se u skorije vrijeme očekuje i zakazivanje redovne sjednice Zastupničkog doma.

HDZ BiH je ostao pri svom ranijem stavu da neće dozvoliti koalicionim partnerima iz reda SDA i SBB-a da ih preglasavaju u entitetskom organu zakonodavne vlasti.