Sarajevo
0

MMF ohrabren planovima Vlade FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac te ministri Perica Jelečević i Zahid Crnkić informirali su tokom današnjeg susreta u Sarajevu izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, predvođenog šefom Misije MMF-a za BiH Costasom Christouom, o mjerama poduzetim na ispunjenju uvjeta iz Pisma namjere, kao i o onome što Vlada FBiH želi provesti u budućnosti.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH navodi se da je premijer Mujezinović kazao da mjere štednje i provedba reformi u brojnim sektorima nemaju alternativu i izrazio odlučnost Federalne vlade da, uprkos poteškoćama, ustraje na ispunjenju svih poduzetih obveza.

Dopremijer i federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je Federalno ministarstvo finansija uložilo velike napore da bi u roku bili usvojeni rebalansirani proračuni, kako na federalnoj tako i na kantonalnoj razini, s ciljem fiskalne konsolidacije u Federaciji BiH.

Bevanda je naglasio da je Vlada Federacije BiH usvojila restriktivne mjere koje se odnose na smanjenje potrošnje, te da je prvi put uspostavljena puna fiskalna koordinacija između Vlade Federacije BiH i deset kantona, pri čemu je Federalno ministarstvo finansija koordiniralo aktivnosti u oblasti makroekonomskih i fiskalnih projekcija i izrade održivih proračuna utemeljenih na čvrstoj i jedinstvenoj fiskalnoj politici.

"Zbog zabrinutosti za makroekonomsku stabilnost Federalno ministarstvo finansija je odlučno da utvrđeni konsolidirani deficit od osam procenata društvenog bruto proizvoda BiH smanji na održivih četiri posto", navodi se.

Istaknuto je također da će konsolidirana javna potrošnja u Federaciji BiH u 2009. i posebno u 2010. godini biti smanjena ispod 40 posto društvenog bruto proizvoda.

Federalno ministarstvo finansija radi na izmjenama proračunskog procesa kroz izradu zakona o fiskalnoj odgovornosti, što pretpostavlja da bi ovaj zakon trebalo da osigura da usvojeni zakoni imaju finansijsku podršku, što dosad nije bio slučaj.

U parlamentarnoj proceduri već se nalazi prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a pristupa se i izradi jedinstvenog registra svih korisnika socijalnih davanja te zakona o plaćama u Federaciji BiH.

Reformom će biti obuhvaćen i penzioni sistem kao jedan od prioriteta Vlade Federacije BiH.

Costas Christou ohrabrujućim je ocijenio opredijeljenost Vlade Federacije BiH da se obaveze iz Pisma namjere moraju ispuniti do kraja ove godine.

Ohrabren je i činjenicom da Vlada Federacije BiH planira i sljedeće korake o kojim će se detaljnije razgovarati tokom naredne posjete Misije MMF-a BiH u novembru ove godine.