BiH
14

MMF nakon sastanka u Vladi FBiH: Ohrabreni smo pozitivnim procesima u FBiH

Klix.ba
Šef misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH istakao je zadovoljstvo pozitivnim procesima koji su vidljivi u Federaciji BiH, posebno naglasivši rezultate Vlade FBiH u provođenju Reformske agende.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević sa saradnicima, razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 28. oktobra kako bi nakon razgovora s predstavnicima Vijeća ministara, entitetskih vlada i drugih institucija izvršilI pregled stanja u pripremi donošenja odluke o novom kreditnom aranžmanu ili programu koji bi bio povoljan kako Izvršnom odboru MMF-a tako i vlastima u BiH.

Sklapanje novog aranžmana s MMF-om, ali i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kako je rekao Ilahi, zavisit će od napretka u provođenju reformi i ostvarenju zacrtanih ciljeva na putu oporavka ekonomije u Bosni i Hercegovini. Istaknuta su pitanja kao što su projekcija budžeta za 2016. godinu, smanjenje tekuće potrošnje i restrikcija u zapošljavanju u javnom sektoru, reforma penzionog osiguranja i državne uprave i druga.

Premijer Novalić je istakao dosadašnje rezultate u provođenju Reformske agende, rekavši da je ova godina bila teška jer su trebali biti doneseni reformski zakoni u oblasti radno-pravnog zakonodavstva, a da će se sljedeće godine uslijeiditi rad na poboljšanju poslovnog okruženja za investitore, što podrazumijeva brže izdavanje dozvola za registraciju privrednih subjekata, jaču kontrolu parafiskalnih nameta, borbu protiv sive ekonomije i poticaje zaošljavanju.

Jedan od glavnih ciljeva naglašenih u Reformskoj agendi u sljedećoj godini je donošenje zakona o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, te nastavak provođenja aktivnosti iz Reformske agende.