Sve zavisi od nas
0

MMF je spreman da pomogne BiH

FENA
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Costas Christou izjavio je danas u Banjoj Luci da je MMF voljan da pomogne BiH, ali da će odobravanje novog stand-by aranžmana i iznos sredstava zavisiti od cjelokupnog upoznavanja o makroekonomskoj situaciji na svim nivoima u zemlji.

Nakon razgovora s ministrom finansija RS-a Aleksandrom Džombićem, što je prvi sastanak iniciran na bazi zahtjeva vlasti BiH za otpočinjanje pregovora za otvaranje stand-by aranžmana za BiH, Christou je rekao da je još prerano govoriti o mogućem iznosu koji bi bio odobren BiH, jer će pregovori trajati oko dvije sedmice koliko ostaju u BiH, a cijeli proces o eventualnom odobravanju sredstava može da traje od mjesec do dva.

Prvo se mora procijeniti makroekonomska situacija u BiH, a iznosi koje ta finansijska institucija daje nekoj zemlji zavise od njenih potreba te od toga koliko će biti jak program koji će ta zemlja realizirati.

„Postoje određeni limiti, koji su u vezi s udjelom koji zemlja ima u sredstvima MMF-a. U okviru tzv. normalnih limita sredstava, neka zemlja može da se zaduži do dva puta iznosa kvote koju ima godišnje.

Konkretno, udio BiH u MMF-u iznosi oko 200 miliona eura. U prvoj godini aranžmana zemlja bi mogla da se zaduži maksimalno do 400 miliona eura. Zavisno od dužine i perioda aranžmana zavisit će i iznos sredstava. Ukoliko je to dvogodišnji aranžman, u drugoj godini zemlja može da se zaduži za još 400 miliona eura. Ali to je maksimalan limit za koji zemlja može da se zaduži, pojasnio je cijeli postupak šef Misije MMF-a.

Naglasio je da još ništa konkretno ne može da kaže kada je u pitanju BiH i eventualni iznos koji bi joj mogao biti odobren, jer tek slijedi analiza cjelokupne makroekonomske situacije.

Današnji sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija RS-a ocijenio je produktivnim s nekoliko aspekata, prvenstveno što su vlasti tog bh.entiteta, kako je naveo, u potpunosti svjesne makroekonomske situacije i izazova koji joj predstoje.

„Ohrabruje nas što vlasti RS-a razmišljaju unaprijed i što su već izašle s nekim mjerama na suzbijanju uticaja globalne krize“, kazao je Christou na pres-konferenciji i izrazio nadu da će istu odlučnost dobiti u razgovorima s predstavnicima Federacije BiH, odnosno države.

Ministar Džombić je, kada je u pitanju makroekonomska situacija u RS-u prošloj, te pokazatelji u ovoj godini, rekao da je ukazano na pad prihoda od indirektnih poreza, carina i uvoznog PDV-a, gdje je zabilježen najveći izostanak predviđenih prihoda.

„Plan prihoda u ovom periodu kreće se između 90 i 95 posto, zavisno od posmatrane dekade“, precizirao je Džombić i dodao da je razgovarano i o procjenama fiskalnih prihoda za ovu godinu na bazi, eventualnog izostanka određenih planiranih prihoda.

Predstavljene su mjere za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize na RS.

Razgovori s predstavnicima MMF-a nastavit će se u RS-u tokom dva dana, nakon čega će početi i s predstavnicima Federacije BiH, države BiH i Centralne banke BiH.

Na završnom sastanku, predstavnici MMF-a imat će kompletnu procjenu kada su u pitanji makroekonomski pokazatelji na svim nivoima vlasti u BiH, što će dati odgovor na mogućnost o zaključenju stand-by aranžmana s tom međunarodnom finansijskom institucijom.