BiH
0

MMF blago snizio prognozu rasta bh. ekonomije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je izvještaj o ekonomskom rastu na globalnom nivou, pri čemu je do kraja ove godine blago snizio prognozu rasta bh. ekonomije, na iznos od dva posto.

Ova svjetska finansijska institucija snizila je u oktobru prognozu rasta u odnosu na aprilsku za 0,3 posto. Ipak, MMF u 2016. prognozira da bi bh. ekonomija trebala imati realan rast od tri posto. I ovdje se radi o sniženju prognoze u odnosu na onu iznesenu u aprilu,i to za 0,1 posto.

Također, MMF se bavio i stabilnošću tekućih državnih računa, odnosno njihovim deficitima te kratkoročnim prognozama u ovoj oblasti. BiH je u ovoj kategoriji stavljena u rang zemalja koje imaju izrazite deficite tekućeg računa. Pri tome je bh. tekući račun ocijenjen krhkim. Tako ova međunarodna finansijska institucija procjenjuje da će deficit tekućeg bh. računa do kraja ove godine iznositi minus 7,7 posto, a kada je riječ o projekcijama za narednu godinu, on bi trebao biti u minusu od 7,6 posto.

Rast potrošačkih cijena u BiH, prema prognozama MMF-a, neće biti zaustavljen. Dok su potrošačke cijene u ovoj godini bilježile rast od jedan posto, u narednoj godini doći će do dodatnog povećanja od 1,6 posto.

Kada je riječ o regionu, MMF u svom izvještaju upozorava i na problem visokog javnog duga i budžetskog deficita u Srbiju, koja od kraja godine bilježi pozitivan rast od 0,5 posto. U narednoj godini, prema ovom izvještaju, očekuju se veći rast BDP-a,i to za 1,5 posto. Rast BDP-a u Crnoj Gori u ovoj godini iznosi 3,2 posto, a u 2016. su prognoze da bi trebao imati rast od čak 4,9 posto. Rast BDP-a za Makedoniju u narednoj godini prognozira se na iznos od 3,2 posto, a za Kosovo u iznosu od 3,8 posto.

Međunarodni monetarni fond smanjio je projekciju globalnog privrednog rasta, navodeći da je ugrožen smanjenjem cijena sirovina i "nervozom" na finansijskim tržištima. Tako je saopćeno da će svjetska privreda porasti za 3,1 posto ove godine, dok je u julu ta procjena bila 3,3 posto. Ovo je, inače, najsporiji rast od recesijske 2009. godine.