BiH
4

MMF: BiH bi u okviru narednog pregleda Stand-by aranžmana mogla dobiti 180 miliona eura

Anadolija
Uzimajući u obzir hitnost i veličinu finansijskih potreba Bosne i Hercegovine, osoblje Međunarodnog monetarnog fonda će Izvršnom odboru te međunarodne finansijske institucije predložiti povećanje iznosa koji će se okončanjem pregleda po Stand-by aranžmanu staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini sa oko 90 miliona eura na oko 180 miliona eura, saopćeno je danas.

Misija MMF-a danas je završila razgovore s bh. vlastima o posljednjim ekonomskim dešavanjima i politikama vezanim za šesti i sedmi pregled u sklopu Stand-by aranžmana (SBA) za Bosnu i Hercegovinu. 

“Misija želi izraziti svoje suosjećanje sa svima koji su pogođeni nedavnom prirodnom katastrofom. Jasno je da su poplave u velikom dijelu zemlje, kao i klizišta izazvali velike štete i probleme. MMF je spreman pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju posljedica ove nesreće. Iako se procjena štete još uvijek radi, očekuje se da će tempo ekonomskog rasta značajno usporiti tokom ove godine. Nivo usporavanja će ovisiti od brzine mobiliziranja međunarodne podrške za rekonstrukciju. Vladine finansije će biti izložene značajnom padu prihoda te potrebama za dodatnim finansiranjem. Da bismo pomogli u kontinuiranom osiguravanju funkcioniranja vlada, misija MMF-a je postigla dogovor sa predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema, koje će, ukoliko se provedu, osigurati da Izvršni odbor MMF-a razmotri kombinirano šesti i sedmi pregled usklopu SBA", izjavio je šef Misije MMF-a Ron van Rooden.

Osoblje MMF-a će, kako je saopćeno, u narednom periodu i dalje usko sarađivati sa vlastima i međunarodnom zajednicom, kako budu dolazile nove informacije, na procjeni i rješavanju finansijskih potreba Bosne i Hercegovine.

   

MMF