BiH
1

Mladićeva odbrana tvrdi da se on ne može povezivati sa zlodjelima VRS

FENA
Ratko Mladić (Foto: EPA)
Ratko Mladić (Foto: EPA)
U nastavku završne riječi, zastupnici odbrane pozvali su sudije Haškog tribunala da oslobode Ratka Mladića krivice za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Odbrana nije negirala da su počinjeni zločini nad nesrbima, naglašavajući, međutim, da Mladić "nije odgovoran", jer se "ne može povezati" ni sa jednim od zlodjela koja mu se stavljaju na teret.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), general Mladić, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Govoreći o optužbi za genocid i protjerivanje stanovništva u Srebrenici, branilac Branko Lukić je rekao da odbrana "ne negira" da je, "na nesreću", "jedan broj" muslimanskih zarobljenika ubijen.

"Ta ubistva nije naredio general Mladić, niti je bio prisutan kada su počinjena", naglasio je Lukić, podsjećajući da je i vojni vještak optužbe Richard Butler potvrdio da nije pronašao nijedno Mladićevo naređenje za ubistva.

Te zločine počinili su, kako navodi odbrana, "lokalni osvetnici, snage ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) i odmetnuti bezbjednosni oficiri", za šta Mladić "ne može biti krivično odgovoran".

Svjedočenje ključnog svjedoka optužbe, oficira VRS-a Momira Nikolića, koji je priznao krivicu za zločin u Srebrenici, advokat Lukić je pobijao tvrdnjom da je "Nikolić prebacio svoju krivicu na Mladića, kako bi bio ranije oslobođen" služenja kazne od 20 godina zatvora.

"Mladić nije bio nigdje blizu i ne može odgovarati za zločine Nikolića i ostalih", podvukao je branilac.

Lukić je tvrdio i da su tužioci "povećali" broj žrtava u Srebrenici time što su među njih ubrojali Muslimane stradale u borbama.

"Dokazi pokazuju da je 70 posto ekshumiranih iz masovnih grobnica bilo u sastavu Armije RBiH (ARBiH)", kazao je.

Kako navodi obrana, stanovništvo Srebrenice nije protjerala VRS, već je samo odlučilo da napusti enklavu.

Osvrćući se na tvrdnju tužilaca da je Mladić zločinima širom BiH provodio razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, Lukić je uzvratio da su, prije izbijanja sukoba, sve tri strane u Coutillerovom planu "prihvatile razdvajanje kao sredstvo da se spriječi rat".

Ako je separacija bio cilj Srba, onda su, po Lukiću, međunarodni pregovarači poput Coutillera, Owena, Stoltenberga i drugih, kao i snage UNPROFOR-a, bili "njeni arhitekti".

"Da li su oni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu? Naravno da nisu. Ali, ako ste Srbin, onda ste automatski proglašeni krivim", rekao je Lukić.

Prihvatajući da su u bosanskim općinama počinjena "oportunistička ubistva" Muslimana i Hrvata, zastupnik odbrane je tvrdio da Mladić, u "haosu rata", nad počiniocima - paravojskama i lokalnim civilima - nije imao kontrolu.

"Pritvorenički centri" za nesrbe bili su pod kontrolom "policije, lokalnih kriznih štabova i vlasti", a Mladić "nije imao nikakvu ulogu u njihovom djelovanju".

U osvrtu na optužbu o ubistvu oko 150 zarobljenika u logoru Keraterm, u augustu 1992., Lukić je rekao da je izvještaj koji je Mladić dobio govorio "o legitimnoj akciji policije" u sprječavanju "pokušaja bjekstva".

Kao dokaz da genocid nad nesrbima nije bio Mladićev cilj, branilac je naveo da su svi Muslimani koji su položili oružje "ostali u općinama pod zaštitom VRS-a".

"General Mladić nije monstrum, nego vojnik koji se branio od islamske ratne mašine koju je s lanca pustio Alija Izetbegović, provodeći džihad", kazao je Lukić.

Za mnoge zločine, poput eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, Mladićev branilac optužio je Izetbegovićeve snage.

Pozvao se, pritom, na izjavu svjedoka odbrane da je, kao pripadnik Izetbegovićevog obezbjeđenja, čuo kako Izetbegović i tadašnji islamski poglavar Mustafa Cerić planiraju "maskar na Markalama i u enklavama", kako bi se "Muslimani prikazali mučenicima" i izazvala intervencija NATO-a.

"Izetbegović je koristio stanovnike Sarajeva kao živi štit tako što je odbijao da im dopusti da napuste grad, a pripadnike ARBiH je smještao među civile da pucaju po Srbima", rekao je Lukić.

Ta djela Izetbegovića, po braniocu, "slična su djelima ISIS-a".

Mladić "nije imao namjeru da teroriše" stanovništvo Sarajeva, za šta je, kako je istakao zastupnik odbrane, dokaz da su brojna primirja kršile muslimanske snage, otvarajući vatru "i iz bolnica", kako bi Srbe prikazale kao "surove prestupnike".

Kako je kazao njegov advokat, "general Mladić nije započeo, niti je produžavao rat" u BiH.

Odbrana će završnu riječ nastaviti u ponedjeljak, 12. decembra, javio je BIRN - Justice Report.