Haški tribunal
1

Mladićeva odbrana traži prekid suđenja od šest mjeseci

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrana bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je danas, uoči početka dokaznog postupka tužilaštva, prekid suđenja u trajanju od šest mjeseci.

Alternativno, odbrana predlaže da pretresno vijeće preispita odluku kojom je izmijenilo uputstva u vezi s ispitivanjem svjedoka koji neće dati iskaz u sudnici, već se u dokaze nude njihovi iskazi sa ranijih suđenja.

Podnesak je predat jutros, nekoliko sati prije početka dokaznog postupka tužilaštva, zakazanog za 13:00 sati.

Zastupnici odbrane upozorili su da će izmjene, do kojih je došlo u posljednjem trenutku, ozbiljno ugroziti pravičnost postupka u predmetu Mladića, zbog čega je nužna hitna akcija pretresnog vijeća.

Promjene u uputstvu su, kako se ističe, toliko drastične da odbrana mora da u potpunosti preradi pripreme za sve svjedoke koji neće svjedočiti uživo.

"Tužilaštvo se stalno protivilo uputstvima i svoje podneske ili nije predavalo u skladu sa njima ili je kršilo uputstva. Pretresno vijeće je podleglo političkim i drugim pritiscima tužilaštva i izdalo obavještenje da se upustvo mijenja", navela je odbrana.

U podnesku se navodi da je obavještenje stiglo posredstvom "neformalnog emaila", u kojem se nalazi izjava koju će sudija pročitati na narednom zasjedanju.

Odbrana ukazuje da, od sedam svjedoka koje tužilaštvo namjerava da izvede od danas do 20. jula, najmanje pet neće svjedočiti uživo, već na osnovu pisanih izjava i transkripata sa svjedočenja u drugim predmetima u Haškom tribunalu, a da je unakrsno ispitivanje branilaca "ograničeno".

Kao prvi svjedok tužilaštva najavljen je Elvedin Pašić, koji će govoriti o zločinima nad nesrpskim stanovništvom u Grabovici, opština Kotor Varoš.