Traže identitete žrtava
0

Mladićeva odbrana ima prigovore na optužnicu

Sarajevo-x.com
Odbrana Ratka Mladića ocijenila je optužnicu Haškog tužilaštva "nepravilnom", te zatražila od Vijeća Tribunala u Haagu da odbaci dijelove optužnice koji, prema stavu Odbrane, nisu dovoljno objašnjeni, javio je Birn Justice Report.

Branioci Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), ocijenili su u podnesku Sudskom vijeću Haškog Tribunala u kojem su iznijeli prigovore prije početka suđenja, da optužnica "ne sadrži osnovne podatke o identitetu žrtava navodnih zločina".

"Optuženi traži da Sudsko vijeće ocijeni prigovore iz ovog podneska i odbaci tačke optužnice i optužbe koji se odnose na manjkave dijelove optužnice, te da naloži Tužilaštvu da dodatno pojasni te dijelove, ili, ukoliko to nisu u stanju, da ih izostavi iz budućeg suđenja", navodi se u podnesku Branka Lukića, Mladićevog branioca.

Mladić je uhapšen nakon višegodišnjeg skrivanja u Srbiji u maju ove godine. Trenutno očekuje početak suđenja za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH.

Haško tužilaštvo zatražilo je da se optužnica protiv Mladića podijeli na dva dijela od kojih bi se jedan odnosio na genocid u Srebrenici, čemu je se Odbrana usprotivila a Vijeće Tribunala još uvijek nije donijelo odluku.

Mladićeva Odbrana je kao primarni prigovor na optužnicu prije početka suđenja, iznijela stav da se optužbe protiv Mladića zasnivaju na "pogrešnim procjenama i pretpostavkama" broja i identiteta stradalih osoba.

"Uzimajući u obzir broj i raznolikost incidenata za koje se tereti Mladić i vrijeme koje je Tužilaštvo provelo u pripremi za ovo suđenje, nevjerovatno je da u optužnici skoro da ne postoje jasni podaci o identitetu žrtava. Optužnica sadrži opšte i nejasne procjene koje ne daju Odbrani dovoljno informacija kako bi se moglo pripremiti za suđenje", stoji u podnesku Odbrane.

Podneskom Odbrana dalje navodi da iako je moguće da sve žrtve određenih zločina nisu poznate, obaveza Haškog tužilaštva bila je da otkrije Odbrani podatka o onim žrtvama za koje zna.

"Kako bi se naglasilo koliko je optužnica nevjerovatno štura, opšta i nedovoljno precizirana u odnosu na identitet žrtava, važno je reći da Tužilaštvo na identificira imenom niti jednu jedinu žrtvu za zločine genocida, istrebljenja i progona u Srebrenici i Sarajevu", ističe Mladićeva Odbrana.

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) odluku o ovom podnesku donijeti će naknadno.