Haški tribunal
1

Mladićev advokat tražio odgodu suđenja i izuzeće sudije Orieja

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrana Ratka Mladića zatražila je od predsjednika Haškog tribunala da se izuzme predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie te da se odgodi početak suđenja, koji je zakazan za 16. maja ove godine.

Branko Lukić, Mladićev branilac, u podnesku Theodoru Meronu, predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), istakao je niz primjedbi na rad predsjedavajućeg Sudskog vijeća Orieja, koji je, po stavu odbrane, “pristrasan na štetu Mladića” i onemogućava pošteno suđenje.

“Mladić ima pravo da se prema njemu odnosi pošteno, kao i prema svakom drugom optuženom prije njega. Žurba suca Orieja da otpočne suđenje, koja se očituje kroz žrtvovanje vremena gospodina Mladića za pripremu za suđenje, prvi je put viđena u historiji Tribunala, i ukoliko se dozvoli da suđenje otpočne bit će to mrlja na zaostavštini Tribunala u Haagu”, navodi se u podnesku odbrane, prenio je BIRN.

Mladićev branilac je u podnesku naveo niz razloga kojima odbrana nastoji pokazati navodnu Oriejevu pristrasnost. Branilac Lukić prigovorio je na način na koji je Orie tretirao Mladića prilikom prvog pojavljivanja pred Sudom, kada je, kako je navedeno, uprkos tome što je optuženi odbio da mu se pročita optužnica, Orie u sudnici pročitao sažetak optužbi protiv Mladića.

Lukić je također naveo da Orie ima “privatni interes” da se uvaže utvrđene činjenice s drugih suđenja pred Haškim tribunalom u kojima je učestvovao kao sudac.

Uz ovo, odbrana smatra da činjenica da je Orie Holanđanin čini ovog suca neobjektivnim u odnosu na optužbe koje se tiču srebreničkog genocida.

“Treba naglasiti da su holandske snage bile u Srebrenici tokom vremena navedenog u optužnici i veliki broj svjedoka u odnosu na Srebrenicu bit će bivši vojnici iz Holandije. Holandska država je u posljednjih nekoliko godina vrlo aktivno uključena u dešavanja oko Srebrenice, te se stoga ne može očekivati da će sudac Orie biti nepristrasan”, stoji u podnesku odbrane.

Još jedna primjedba odbrane odnosi se na činjenicu da je Orie odbio prijedlog Mladićevog branioca da se odgodi početak suđenja zbog kašnjenja Haškog tužilaštva u dostavljanju dokaza.

Lukić je istakao da Orie “nameće rani početak suđenja” uprkos činjenici da je odbrana tek dvije sedmice prije početka suđenja dobila sve dokaze.

“Trenutno stanje i niz problema dokazuju da je odbrana bila strpljiva i poštena, vjerujući u nepristrasnost suca Orieja, ali trenutne indicije pristrasnosti i nepoštenosti su tako ozbiljne i toliko široko rasprostranjene da je izuzeće suca Orieja jedini način za očuvanje integriteta suđenja i zaštite prava našeg klijenta”, naglasio je Lukić.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH. Uhapšen je u maju prošle godine, a suđenje pred MKSJ-om bi mu trebalo početi izvođenjem uvodnih riječi 16. maja ove godine.