Serge Brammertz
0

"Mladića treba hitno uhapsiti, ICTY-ju ističe vrijeme"

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužitelj Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izjavio je da je nastupio kritičan trenutak u traganju za haškim bjeguncem Ratkom Mladićem, koji bi trebalo da bude uhapšen što prije, jer ističe vrijeme koje ICTY ima na raspolaganju do zatvaranja.

"Vrijeme ICTY-u ističe, pa ako želimo da Mladiću bude suđeno pred Haškim tribunalom, njegovo hitno hapšenje je od izuzetnog značaja", rekao je Brammertz u intervjuu za International Herald Tribune.

"Kako bismo postigli njegovo hapšenje, čvrsto smo preporučili srpski vlastima da ispitaju strategiju istrage kako bi rasporedile više ljudi i usvojile multidisciplinarni pristup. Morate se učiniti više. Vrijeme ističe. Ovaj tribunal će se uskoro zatvoriti", istakao je Brammertz.

Glavni tužitelj ICTY-a je kao pozitivan znak u naporima vlasti Srbije da poboljšaju suradnju s njegovim uredom kao pozitivan znak naveo dostavljanje Mladićevih dnevnika i materijala s tim u vezi, istakavši, međutim, kako "želimo uputiti poziv da se može i treba više učiniti".

Brammertz je rekao da je u okviru izvještaja od juna o napretku Srbije u suradnji s ICTY-em kritika bila upućena na račun potrage za bjeguncima jer usprkos brojnim operacijama nije bilo rezultata, te da bi trebalo da se ispitaju razlozi za to.

"Ono što možemo učiniti jeste da iskoristimo svaku priliku i naglasimo da je hapšenje ovih bjegunaca (Mladića i Gorana Hadžića) od presudne važnosti za žrtve koje žele da pravda konačno bude zadovoljena, za izmirenje u regiji, ali i za vjerodostojnost međunarodne zajednice", rekao je Brammertz.

On je kazao da u narednim mjesecima, ukoliko Mladić ne bude uhapšen, jedino što može učiniti jeste da potiče srpske vlasti da pojačaju napore na temelju datih preporuka i zatraži od međunarodne zajednice da i dalje primjenjuje poticaje.

"Oni su dobro djelovali u prošlosti i pokazali su se kao najefikasniji način za postizanje rezultata", kazao je Brammertz, prenosi Tanjug.

On je naglasio da će u najgorem slučaju - ako Mladić i Hadžić budu uhapšeni po zatvaranju ICTY-a, biti pripremljen takozvani "rezidualni mehanizam" Tribunala koji će imati nadležnost da sudi bjeguncima.

"Poruka treba da je jasna: kad god i gdje god da se bjegunci uhite, sudit će im se. Niko ne može biti van domašaja pravde", istakao je Brammertz.