BiH
0

Mladić zbog neprimjerenog ponašanja udaljen iz sudnice

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić, nekadašnji vojni čelnik bosanskih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini, u petak je u Den Haagu udaljen iz sudnice zbog neprimjerenog ponašanja, javila je agencija Beta.

Mladić je tokom svjedočenja Adila Medića pokazivao papire s krupno ispisanim porukama koje je zatim dodavao svojim advokatima, a koje su mogli vidjeti i sudije i publika. Na jednom od listova vidljivom publici na galeriji pisalo je "1943-1991-1992?", navodi Beta.

Sredinom zasjedanja predsjedajući sudskog vijeća Alphons Orie ocijenio je da je Mladićevo ponašanje "neprimjereno".

"Raspravno vijeće je stoga odlučilo radi uspostave reda Mladića udaljiti iz sudnice do kraja radnog dana", rekao je Orie.

Zastori na staklenom zidu između sudnice i galerije za publiku su zatim spušteni, a nakon što je Mladić izveden iz sudnice proces je nastavljen.

Početkom jula prošle godine Mladić je prvi put udaljen iz sudnice jer je na zasjedanju na kojem je trebalo da se izjasni o krivici, odbio da šuti i sluša sudiju.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN-a od 1992. do 1995.