BiH
61

Mladić: Ja ne mogu i ne želim da svjedočim! Hvala i izvini, Radovane!

Piše: T. Sekulić
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Nakon farse koju je danas napravio u sudnici Haškog tribunala, Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za ratne zločine i genocid, odbio je svjedočiti u odbranu Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske optuženom za ista nedjela. Mladić je insistirao na tome da pročita svoju izjavu, ali mu to Vijeće nije dozvolilo.

Na početku suđenja Mladićev advokat zatražio je od Vijeća da uvaži njihov zahtjev te da Ratko Mladić ne svjedoči u odbranu Radovana Karadžića.

"Podnijeli nismo nekoliko zahtjeva kako bismo spriječili svjedočenje Mladića. Prema našem mišljenju Mladić ne može i ne želi da svjedoči zbog lošeg zdravlja. On se poziva na svoje pravo, zbog predrasuda koje idu njemu na štetu. Nije u pitanju samo njegovo zdravlje, već i njegovo pravo. Ljekari su nam rekli da on ima problema sa sjećanjem, poremećaj pamćenja i ne može naći razliku između istine i fikcije te je uvjeren da govori istinu i kad to ne radi. Zbog tih praznina u pamćenju takve osobe izmišljaju činjenice kako bi popunile praznine. Mi smatramo da to čini Mladića nepodobnim da svjedoči. Dva zdravstvena stručnjaka odbrane zaključili su da se on ovim izlaže riziku anemičkog napada, ukoliko bude izložen ovakvom stresu. To čini svjedočenje neprimjerenim i štetnim za njeg. Tražimo da Mladića pregleda tim stručnjaka koji će utvrditi njegovo zdravstveno stanje i utvrditi da li je sposoban da svjedoči", kazao je Mladićev advokat Branko Lukić.

Karadžić zamolio Mladića da svjedoči

On je istakao da prisiljavanje Mladića da svjedoči u predmetu negira njegovo pravo na šutnju.

"Uz puno uvažavanje smatramo da Međunarodni sud krši njegova ljudska prava", kazao je Lukić.

Advokat Peter Robinson, koji je glavni pravni savjetnik Karadžića, zamolio je u njegovo ime Mladića da svjedoči, uprkos zdravstvenom stanju.

"Mladić je jedina osoba na svijetu koja zna šta se desilo tokom rata u BiH. Karadžić traži od Mladića da mu pomogne, jer se on ne bori samo za svoju slobodu već nastavak postojanja Republike Srpske. Zna da Mladić nije dobro, ali ga moli da se potrudi i svjedoči", kazao je advokat Peter Robinson.

Zahtjev Mladićevog advokata da on ne svjedoči, ipak je odbijen.

"Vijeće smatra da ne kršimo odluku kada je riječ o pravima Ratka Mladića. Vijeće prima k znanju vaše argumente, ali smatra da u ovom trenutku nije potreban zdravstveni pregled. Vijeće je uvjereno da ima dovoljno informacija o zdravstvenom stanju i donijelo je odluku da Mladićevo zdravstveno stanje nije toliko ugroženo", kazao je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon odbivši zahtjev.

"Ovo je satanski sud"

Nakon toga, Vijeću se obratio Ratko Mladić.

"Ja ovaj Haški tribunal ne podnosim niti ga priznajem i ne mogu pred njim da svjedočim ni da se zaklinjem, jer je to pritisak na mene kao ličnost, na moje zdravlje i moj narod", kazao je Mladić kada je pozvan da ustane i da svečanu da zakletvu.

"Uz svo uvažavanje Karadžića i njegove napore koje čini i koje je činio za spas našeg naroda, a i ja sam doprinio da učinimo ponešto dobroga, ne bih želio da propadne ovo suđenje, pa ako imate mogućnosti i vremena da saslušate sedam strana koje sam ja napisao uoči Svetog Save, a danas je njegova slava. Ako vam to nije na odmet, ja bih to pročitao, pa poslije mogu da se zakunem", rekao je Mladić nazvavši Haški sud satanskim koji sudi Srbima.

Mladić pristao svjedočiti i tražio da mu donesu zubnu protezu

O-Gon Kwon je nakon toga ponovo preporučio Mladiću da da zakletvu i odgovori na pitanja Karadžića te istakao da mu neće dozvoliti da pročita dokument.

"Ja molim da dozvolite da pročitam ne dokument, već moju izjavu koja će vas interesovati", rekao je ponovo Mladić.

Sudija O-Gon Kwon ga je još jednom pitao hoće li dati svečanu izjavu.

"Vi ste sudija O-Gon Kwon podosta mlađi od mene, vršite pritisak na mene bez razloga, a ja se ne plašim nikoga osim Boga, čista mi je savjest. Vaše floskule i lažne optužbe ne bendam. Da ne bih ja zamarao ove ljude ovdje i sve vas, dat ću izjavu, ali ne priznajem vaš sud. On za mene ne postoji", rekao je Mladić.

Nakon toga je pristao dati izjavu.

"Svečano izjavljujem da ću govoriti istinu, cijelu istinu i ništa osim istine. I molim obezbjeđenje da mi donese zube iz ćelije", izjavio je Mladić.

Određena je pauza kako bi Mladiću donijeli zubnu protezu.

Mladić tražio da pročita izjavu koju je napisao

Po završetku pauze Karadžiću je dozvoljeno da postavlja pitanja Mladiću.

"Generale, htjeli ste nešto reći Vijeću i ne bih htio da vas uskratim. Mogu li da Vas zamolim da to sada kažete", obratio se Karadžić Mladiću.

Tačnije, Karadžić je tražio da dozvole Mladiću da pročita izjavu koju je pisao.

Međutim, Vijeće to nije dozvolilo te je zatražilo od Karadžića da počne postavljati pitanja.

Koje ste dužnosti obavljali tokom vojničke karijere?, pitao je Karadžić.

"Meni je 71. godina. Na brojnim dužnostima sam bio u svojoj karijeri od 1965. kada sam postao oficir pa dok me nisu uhapsili. Na to vaše pitanje ću odgovoriti da ima u mom dosjeu kad sam na kojoj dužnosti bio. Službovao sam na prostoru Makedonije...", govorio je Mladić, a nakon toga izjavio:

"Ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu. Pošto mi ne dozvoljava sudija, ja sam napisao sedam strana koje su interesantne. Ja bih zamolio da pročitam javno, da svi čuju. To će razumjeti naš narod, jer ja ne branim ni sebe ni tebe već mi branimo svoj narod", rekao je Mladić.

"Zadržavam svoje pravo da ne svjedočim"

Vijeće je odbilo njegov zahtjev i sudija je zatražio od Karadžića da postavi novo pitanje.

Da li ste me ikada informisali usmeno ili pismeno da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da ih streljaju ili da će biti streljani?

"Ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu. A ovdje sam pisao i o tim događajima o kojima me vi pitate, ali sudija mi ne dozvoljava da to pročitam", odgovorio je Mladić.

Vijeće je odlučilo da ne privoli svjedoka da odgovori na pitanje te zamolilo optuženog da pređe na sljedeće pitanje.

Da li smo se ikada dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, bombardovanju ili snajperisanju?

"Ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu", odgovorio je ponovo Mladić.

"Da li imate namjeru da odbijete da odgovorite na sva pitanja koja treba da vam postavi Karadžić", pitao je sudija, a Mladić je kazao da će Karadžić dobiti isti dgovor na svako pitanje.

Šta su bili razlozi za granatiranje ili snajpersko djelovanje naše vojske prema Sarajevu?

"Ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu."

Da li je među nama postojao dogovor ili razumijevanje da se protjeraju muslimani i Hrvati koji su živjeli na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga?

"Gospodine predsjedniče, ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu", ponovio je Mladić istakavši da može, ako mu dozvole da pročita ono što je napisao.

"Sedam strana nije mnogo, a bit će interesntno", kazao je Mladić.

"Uz sve rizike ja sam bio voljan da dozvolim Mladiću da to pročita jer ni ja ne znam šta je to u izjavi", rekao je Karadžić zatraživši od Vijeća da dozvoli Mladiću.

Ali, predsjedavajući sudija je to odbio.

"Izvini, Radovane"

"Hvala što ste mi zabranili da govorim ono što sam napisao. Potvrđujete tezu da Tribunal nije sud već satanski sud", rekao je Mladić kada su mu kazali da je njegovo svjedočenje završeno.

"Radovane, hvala i izvini molim te, ne daju mi idioti", rekao je Mladić Karadžiću kada je izlazio iz sudnice.

Mladiću i Karadžiću se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. i u toku je završna faza izvođenja dokaza odbrane, koja bi trebalo da bude okončana u martu svjedočenjem optuženog.