BiH
0

Mladić nakon zauzimanja Srebrenice: Možete opstati ili nestati

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Tokom svjedočenja holandskog oficira Pietera Boeringa, tužioci na suđenju Ratku Mladiću u četvrtak su ponovo prikazali snimak na kojem komandant Vojske Republike Srpske (VRS), neposredno po zauzimanju Srebrenice u julu 1995. godine, poručuje bošnjačkim civilima iz enklave da “mogu opstati ili nestati”, prenosi BIRN- Justice Report.

Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka, kao i za progon hiljada žena, djece i staraca, u danima nakon što je njegova vojska 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu. Tadašnji oficir holandskog bataljona UNPROFOR-a, major Boering, bio je prisutan na sastancima generala Mladića s komandantom “plavih šljemova” Thomom Karemansom i predstavnicima srebreničkih Bošnjaka u bratunačkom hotelu “Fontana”, 11. i 12. jula 1995. godine, podsjeća BIRN.

Na snimku s prvog sastanka vidi se Mladić kako viče na Karemansa, pitajući ga zašto je naredio napad NATO-a na VRS i “želi li da opet vidi porodicu”. Nakon što je kazao da “cilj moje operacije nisu ni UNPROFOR, ni civili”, komandant VRS-a zatražio je od oficira UNPROFOR-a da dovede predstavnike stanovnika Srebrenice. “Možete svi otići, svi ostati ili svi umrijeti”, rekao je Mladić na snimku, saopćio je BIRN.

Svjedok Boering prokomentarisao je da je to bila “čista prijetnja”. Na trećem sastanku u “Fontani”, 12. jula 1995. ujutro, Mladić je i predstavnicima srebreničkih Bošnjaka, među kojima je bila i jedna žena, poručio: “Možete opstati ili nestati”. Precizirao je da je uvjet “za opstanak” da svi naoružani Bošnjaci “polože oružje”. “Onda možete da birate - ko hoće da ostane, a ko da ide... Ako želite da idete, izrazite želju”, kazao je Mladić.

Boering je izjavio da su se u to vrijeme hiljade Bošnjaka tiskale oko baze UNPROFOR-a u Potočarima, pokušavajući dobiti zaštitu pred snagama VRS. Među njima, prema svjedoku, nije bilo naoružanih boraca. Mladić je, međutim, na sastancima u “Fontani” najavio i da će sve bošnjačke muškarce od 16 do 60 godina odvojiti i među njima tražiti “ratne zločince”.

Holandski oficir je opisao kako su srpski vojnici muškarce odvajali od porodica i potom zatvarali u“bijelu kuću”, oduzimajući im pritom lične predmete i dokumente. Bošnjaci iz “bijele kuće” zatim su autobusima odvoženi u pravcu Bratunca, odakle su, kako stoji u optužnici, prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika i strijeljani. Boering je posvjedočio i da je pratio jedan od konvoja do sela Tišća, gdje su srpski vojnici odvojili muškarce i odveli ih u šumu. Pokušao je da ih prati, ali su ga pripadnici VRS-a vratili i uputili da bošnjačke žene i djecu otprati do teritorije pod kontrolom Armije RBiH (ARBiH), što je on i učinio, prenosi BIRN.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, Boering je potvrdio da je zadatak UNPROFOR-a bio da razoruža ARBiH u Srebrenici, ali da su holandski vojnici samo djelimično uspjeli u tome. Odbrana je sa sastanka iz hotela “Fontana” prikazala snimak na kojem pukovnik Karemans kaže generalu Mladiću da “zna da je u enklavi mnogo oružja koje je prošvercovano”. Boering je kazao i da je ARBiH u Srebrenici uzimala vojnike UNPROFOR-a za taoce, te da je i on bio među njima.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Ujedinjenih Nacija (UN) za taoce. Suđenje Mladiću nastavlja se 19. aprila, saopćio je u četvrtak BIRN - Justice Report.