BiH
0

Mladić kuću u Beogradu napustio na dan izručenja Miloševića Haagu

FENA
Odbjegli haški optuženik Ratko Mladić svoju kuću u Beogradu napustio je "pod uzbunom" 28. lipnja 2001. godine, istoga dana kad je Slobodan Milošević izručen Haškom sudu, pišu beogradske "Večernje novosti" od četvrtka.

Taj list, pozivajući se na izvore bliske istrazi, pišu da je Mladić, čim je Milošević izručen Haškom sudu, pozvao svoje osiguranje i napustio svoju kuću na Banovom brdu, te potom napustio Beograd i skrivao se u vojnim objektima, najprije u Stragarima u Šumadiji, a potom u zapadnoj Srbiji, na Divčibarama u blizini Valjeva.

U Mladićevoj najbližoj okolini, prema tvrdnjama izvora lista, bilo je pedesetak dočasnika i časnika i vojnika po ugovoru, koji su iz Vojske Republike Srpske prebačeni u Vojsku Jugoslavije i koji su Mladića počeli osiguravati 1977. godine.

Pripadnici postrojbe za Mladićevo osiguranje, tvrdi se, najprije su bili smješteni u vojarni na beogradskom Dedinju, potom prebačeni u Topčider, da bi tijekom NATO-bombardiranja tadašnje SRJ 1999. godine bili smješteni u zgradu Fakulteta za fizičku kulturu na beogradskom Košutnjaku.

Za "cjelokupno pozadinsko osiguranje" Ratka Mladića bio je zadužen bivši pripadnik Vojske Jugoslavije Blagoje Govedarica, protiv kojega je nedavno - zajedno s još 11 Mladićevih jataka - Drugo općinsko tužiteljstvo u Beogradu podiglo optužnicu zbog pomaganja u skrivanju haškog optuženika, a istraga se vodi protiv još nekoliko osumnjičenih za to kazneno djelo.