Bakir Izetbegović
0

"Mladić je kukavica koja je naredila ubijanje hiljada ljudi i dječaka"

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Hapšenje Ratka Mladića je vrlo značajno za sve žrtve njegovih zločinačkih pohoda i za budućnost BiH i regiona, kazao je u četvrtak na vanrednoj konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Istakao je da je pravda, u ovom slučaju prespora, ipak neizbježna, te da je hapšenje Ratka Mladića izvedeno od srbijanskih snaga uz pomoć zvaničnih institucija BiH.

"O tome ćete više saznati od nadležnih za ovaj slučaj", rekao je Izetbegović.

Hapšenje Ratka Mladića, dodao je Izetbegović, jedna je od pretpostavki za zadovoljenje pravde i budi nadu u konačno utvrđivanje svih činjenica i istine o onome što se dešavalo u toku, ali i poslije rata, odnosno periodu ne-hapšenja Mladića.

"Ovo hapšenje će dati dodatni podsticaj procesima regionalnog pomirenja. Odlučnost koju je Srbija pokazala ovim hapšenjem daje nam za pravo da se nadamo jednom novom poglavlju u suradnji dviju država, a i pomoći će dijelu srbijanske i bh. javnosti u suočavanju s istinom iz prošlosti“, naglasio je Izetbegović.

Samog Mladića, Izetbegović je okarakterizirao kukavicom koji je "bio u stanju narediti ubijanje hiljada dječaka, a nije pokazao nimalo lične hrabrosti da se suoči s optužbama".

"Krio se kukavički i dopustio da bude uhapšen na ovakav način. Ovo je poruka svima onima koji su u njemu vidjeli ličnog i nacionalnog heroja. Evo, imaju šansu da sad kreiraju pravu sliku o njemu", rekao je Izetbegović.