BiH
48

Istraživanje: Mladi žele otići iz BiH, nemaju posla i nisu zadovoljni sistemom obrazovanja

Piše: M. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veliki broj mladih građana BiH želi napustiti svoju zemlju i sreću potražiti u inozemstvu. Čak njih 77 posto izjavilo je kako bi otišlo iz BiH na duži period ili zauvijek, rezultati su ovo istraživanja "Na putu ka politici prema mladima FBiH".

Kako je rekao Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih Kult, segment zapošljavanja mladih je zabrinjavajući jer je velika stopa nezaposlenih.

"Mladi su jako nezadovoljni usklađenošću sistema obrazovanja s potrebama tržišta rada. Ali ima tu i pozitivnih stvari. Naprimjer mladi u BiH koriste internet na istom nivou kao mladi u evropskim zemljama, te je nizak postotak konzumacije alkohola", istakao je Bešić.

Institut Kult radio je ovaj izvještaj u saradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta s kojim će naredne godine raditi na izrađivanju strategije o mladima. Svako ministarstvo, a ne samo ovo, imat će svoju oblast za koju će trebati napraviti dio strategije.

"Nadam se da ćemo dobiti kvalitetnu strategiju, ne samo lijepu za oči, već primjenjljivu i nadam se da će ova prezentacija povećati brigu o mladima", dodao je Bešić.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan istakao je kako se ova problematika može riješiti isključivo zajedničkim snagama, gdje svi sektori, ne samo vladin i nevladin, trebaju biti uključeni u to.

"Federalno ministarstvo kulture i sporta završilo je proceduru preimenovanja uz dodavanje u nazivu 'i mladih' (Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih, op.a.), na Vladi je usvojeno, a izglasano je i u Predstavničkom domu PS FBiH, no još se čeka na Dom naroda. Mi ipak radimo. Formirali smo novi sektor za mlade, ali još nije popunjen jer imamo zabranu zapošljavanja novih ljude tako da čemo čekati da neko ode u penziju kako bi se to popunilo. Dok do toga ne dođe, radimo s Kultom koji je najzaslužniji što imamo Zakon o mladima", rekao je ministar Kaplan.

Dodao je kako su za sadašnju situaciju krivi svi djelimično, te da cilj treba biti vidjeti uzroke i razloge ovakvog stanja i popravljati ih, a ne upirati prstom jedni u druge.

"Formiranjem Savjeta mladih na nivou FBiH koji će činiti članovi kantonalnih savjeta (a oni će biti izabrani iz općinskih savjeta) imat ćemo institucionalni nivo za saradnju.

"Mi u okviru svog ministarstva izdavajamo 200.000 KM za projekte mladih što su minimalna i nedovoljna sredstva da se nešto promijeni, ali bitno je da svi doprinesemo. Za mlade je najvažanije da raščiste u svojoj glavi da mogu uspjeti. Samopouzdanje je osnovni preduvjet da se nešto može uraditi. Najlakše je mladima govoriti negativne stvari", rekao je Kaplan.

Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta za ovu godinu je razvilo program pomoći u poduzetništvu mladih u okviru kojeg je dio za pokretanje vlastitiog biznisa i zapošljavanje mladih ljudi.

"Iz novog budžeta izdvojit ćemo sredstva za mlade poduzetnike. Pomažemo im tako što snosimo troškove registracije i zakonskih obaveza zaposlenih za godinu dana", rekao je federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Sanjin Halimić.

Ovo istraživanje pokazalo je da mladi imaju veliki problem u oblasti zdravstva i većina segemenata za njih je tabu tema.

"Mladi nisu svjesni toga da trebaju ići redovno na sistematske preglede, a veliki broj djevojaka nije želio uopće odgovoriti na pitanje da li posjećuju ginekologa. Također, jedna četvrtina je rekla da se ne bavi nikakvim sportom. No dobro je o što veliki broj njih želi pokrenuti vlastiti biznis", kazao je Bešić.

Neki od rezultata istraživanja u brojkama (FBiH):

  • procenat nezaposlenosti među mladima povećao se na 67 posto
  • broj svršenih srednjoškolaca se u protekle tri godine smanjio za skoro 5.000
  • 33 posto mladih prerano napušta obrazovanje, većinom zbog teške socijalne situacije i da bi našli posao
  • 88 posto mladih ne prima nikakvu stipendiju
  • nešto više od 40 posto mladih imalo je priliku da putuje van BiH
  • 35 posto konzumira alokohol (u padu)
  • 65 posto smatra da zapošljavanje u javnom sektoru ne može proći bez mita
  • na sistematski pregled prije više od godinu dana išlo je 20 posto mladih, a devet posto nikada
  • 30 posto mladih su aktivni pušači