BiH
54

Mladi volonteri proveli 72.000 sati radeći za svoju zajednicu

Klix.ba
U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu u Sarajevu danas se sna Međunarodni dan volonterizma održala "Galerija volonterizma", završna manifestacija projekta "Volontiranje je cool!", koju već treću godinu organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u partnerstvu sa nadležnim ministarstvima obrazovanja.

Učesnike su volonterskom himnom, koju su sami napisali i komponovali, pozdravili učenici OŠ Safvet beg Bašagić

Na manifestaciji je učestvovalo preko 200 volontera koji su predstavljati svoju volontersku grupu. Projekat je uključio 1000 volontera iz 33 osnovne škole iz Sarajeva, Konjica, Mostara, Goražda i Tešnja koji su tokom školske godine jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru, a dio aktivnosti su posvetili i pomoći nastradalima u katastrofalnim poplavama koje su nedavno zadesile BiH. Volontirali su 72.000 sati i tako doprinijeli zajednici sa 225.000 KM.

Cilj manifestacije je bio omogućiti volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman, razmjene iskustva koja su stekli učešćem na projektu "Volontiranje je cool!", promovišu korisne efekte volonterizma i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad.

Manifestacija je bila izložbenog karaktera, sve grupe volontera su bile nagrađene poklonima koji će ostati trajna vrijednost u školama i predstavljati uspomenu na njihov volonterski angažman i sate koje su nesebično poklonili svojoj zajednici.

Manifestaciji su se prdružiti predstavnici općinskih vlasti Kantona Sarajevo, predstavnici JU Službe za zapošljavanje, predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i drugi prijatelji i sponzori projekta.

Na volonterskom partiju, učenike je zanimljivim repertoarom pjesama zabavio - mladi talenti Aka_demije Pink Panter i njihov profesor Almir Hukelić.