YSAFE konferencija
17

Mladi u BiH stidljivo govore o seksualnosti

FENA
Šesta YSAFE (Youth Sexual Awareness For Europe) BiH konferencija vršnjačkih edukatora, čiji je ovogodišnji moto “Znanje je moć” danas je počela u Sarajevu u organizaciji Asocijacije XY.

"Konferenciju je otvorilo 150 srednjoškolaca i osnovaca iz 26 bh. gradova, koji su učesnici konferencije, odnosno edukatori vršnjačke edukacije u svojim lokalnim zajednicama. Njihovo djelovanje se zasniva na reproduktivnom zdravlju i pravima, te govore o prevenciji i zdravim stilovima života", rekao je za Fenu glasnogovornik Asocijacije XY Dženan Karić.

Asocijacija XY je, kaže, jedna od 180 članica Međunarodne federacije za planiranje porodice, koja u okviru svog djelovanja za mlade izdvaja YSAFE, gdje mladi donose konkretne odluke i akcione planove, koje implementiraju u BiH.

"U okviru dvodnevne konferencije planirane su brojne sesije o temama, kao što su trgovina ljudima, seksualna reproduktivna prava i slično. Na taj način mladi od 12 do 24 godine nakon konferencije imat će više znanja i informacija o svojim vršnjacima i zajednici iz koje dolaze. U svojim sredinama mladi će se informisati i uputiti o stvarima o kojima se inače veoma malo priča, jer mladi još stidljivo govore o seksualnosti", kazao je Karić.

Značaj i uspjeh konferencije je prepoznao UNDP koji finansijski podržava cjelokupni događaj putem državnog programa Globalnog fonda za BiH.

YSAFE BiH mreža je osnovana u oktobru 2006. godine tokom prve godišnje konferencije održane u Sarajevu. Danas ova mreža broji više od 1.200 članova u 26 bh. gradova, odnosno Prijateljskih centara za zdravlje mladih.