Najavljene brojne aktivnosti
1

Mladi u akciji obilježavaju Dan i Sedmicu Crvenog križa

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Organizacija Crvenog krsta BiH je konferencijom za medije, na kojoj su prezentirani rezultati djelovanja, danas obilježila Svjetski dan Crvenog krsta, kao i početak Sedmice Crvenog krsta.

Ovogodišnje značajne datume sve organizacije Crvenog krsta obilježavaju pod sloganom "Mladi u akciji", a s obzirom na univerzalne probleme sa kojima se svijet suočio posljednjih godina, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je pozvala sve svoje članove da organiziraju akcije u tri oblasti: pomoć lokalnoj zajednici radi bolje pripreme za katastrofe i druge nesreće, podrška omogućavanju ravnopravnog pristupa zdravstvenoj zaštiti u miru i u vrijeme oružanih sukoba te izgradnja kulture, nenasilja i mira.

"Društvo Crvenog krsta BiH je tokom prethodnih nekoliko godina posebno bilo suočeno sa potrebom razvoja u navedenim oblastima kroz odgovor na poplave, požare, jake snježne padavine i ekstremno niske temperature posljednje zime...", kazao je Dušan Kulušić, generalni direktor Crvenog krsta BiH.

Što se tiče Centralne manifestacije obilježavanja Sedmice Crvenog krsta u BiH, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu 10. maja bit će održana predstava "Sedam principa" u okviru koje će mladi volonteri igrom, plesom i glumom dočarati principe na kojima se zasniva rad ove organizacije.

Na nivou entitetskih organizacija i Crvenog krsta Brčko Distrikta planirane su brojne sedmodnevne akcije i aktivnosti.

"Organizirat ćemo ulične akcije, takmičenja u pružanju prve pomoći, dobrovoljno darivanje krvi, posjete socijalno ugroženim porodicama te niz drugih aktivnosti kojima ćemo na pravi način obilježit ove značajne datume", naglasio je Namik Hodžić, direktor Crvenog krsta FBiH.