BiH
272

Mladi talenti osvojili stipendije za svoje projekte

Popularnost pokretanja startapova i drugih preduzetničkih inicijativa u regionu traje već neko vrijeme. Kako je sve više globalno uspješnih kompanija poput Nordueusa, tako se povećava i broj zainteresovanih investitora.

Baš zato je na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja u Sarajevu raspisan konkurs za stipendije školovanja za nezaposlena lica koja se najbolje iskažu u oblastima Preduzetništva i Programiranja. Obrazovne institucije ITAcademy i BusinessAcademy omogućile su najboljim kandidatima besplatno školovanje po međunarodnim standardima uz podršku u razvoju karijere.

Iz jake konkurencije talentovanih pojedinaca koji su se prijavili, izabrani su najbolji.

Nađa Zubčević, stipendista BusinessAcademy za školovanje na smjeru Preduzetništvo o svom iskustvu kaže:

"Na prošlom Sajmu zapošljavanja u Sarajevu prijavila sam se za besplatan kurs pripreme za polaganje međunarodno priznatog sertifikata o poznavanju rada na računaru (ECDL). Tada sam se i po prvi put informisala o programima BusinessAcademy koja mi je i pružila priliku da bez novčane naknade spremim ovaj ispit.

Bila sam oduševljena praktičnim i savremenim programom rada kao i međunarodnom Cambridge certifikacijom koju polaznici dobijaju po završetku školovanja.

Kao studentica nisam imala mogućnosti upisati odmah ali to mi je ostalo u planu. San mi je osnovati firmu koja će proizvoditi društveno korisne proizvode. Na ovogodišnjem Sajmu vidjela sam konkurs za stipendije školovanja i znala sam da moram da pokušam.”

Motivaciono pismo na osnovu kog je izabrana zaključila je porukom: “Omogućite mi da zajedno kreiramo bolju budućnost."

Od dobre ideje do njene realizacije

Nađa Zubčević, uskoro magistar pmf-a sa prosjekom iznad 9, svakako je kandidat sa najvećim preduzetničkim potencijalom. Ona je osmislila patent “Antibkterijski podmetač za wc-daske”. Prijavila se sa kolegama na “Turnir društvenih inovacija” koje je pod pokriviteljstvom Fondacije Mozaik, i od 150 grupa koje su se takmičile, osvojili su prvo mjesto.

To je značilo podršku u razvoju projekta i novčana sredstva od 3000 KM.

“Uvijek sam osjećala nelagodu kada treba da idem u wc. Kako studiram biologiju-biohemiju odlučila sam napraviti mikroanalizu wc daski na nekoliko mjesta koja često posjećujemo. Testirala sam javni gradski wc šetališta, wc fakulteta i jednog kafića, rezultati su bili zastrašujući. Razmišljala sam kako pored razvoja tehnologije niko nije do sada izumio sigurno rješenje i zaštitio nas od širenja bakterija i zaraze.

Došla sam do ideje da napravim zaštitu za wc daske koja bi uz pomoć UV svjetlosti ubijala bakterije 100% nakon svakog korištenja wc-a. Dijelili smo besplatne uzorke patenta i rezultati su jako dobri, sistem djeluje.”

Antibakterijski podmetač je i vrlo ekonomično rješenje, traje 5-10 godina. Idealan je za sve ustanove, pogotovo škole, bolnice, tržne centre i druga mjesta sa većim prometom ljudi. Ova tehnologija “ubijanja” bakterija u budućnosti bi mogla imati dosta širu primjenu.

Znanje je moć

Da mladi razumiju šta im je potrebno za uspjeh vidi se iz riječi Dženana Ganovića, dobitnika stipendije ITAcademy za školovanje na smjeru Programiranje.

“Snažno vjerujem da je znanje moć. Stoga svoje vrijeme usmjeravam na širenje znanja. Nažalost finansije su velika kočnica za mene i nisam imao mogućnosti nastaviti studij. Samostalno sam počeo učiti dizajn i programiranje.

Prehlada ga nije sprečila da dođe na Sajam i konkuriše za stipendiju

“Pratio sam rad ITAcademy već neko vrijeme. Da upišem ovu školu mi je bila neostvarena želja. Kada sam saznao za konkurs u sklopu Sajma zapošljavanja znao sam da moram biti tamo. Ni prehlada me nije spriječila da dođem, a na štand akademije vraćao sam se više puta u toku dana želeći iskoristiti priliku za što više korisnih informacija.”

Pokazalo se da se Dženanova istrajnost isplatila. Ali njegove ambicije i dalje rastu. Nakon što završi školovanje, Dženan planira da pokrene sopstveni biznis.

“Želja mi je pokrenuti porodičnu kompaniju koja bi se bavila dizajnom i razvojem softvera i osigurati nam bolju budućnost. Sa znanjem koje ću steći na ITAcademy siguran sam da ću to i moći ostvariti.”

Na odsjeku programiranja, Dženan je odabrao smjer PHP Developmenta. Ovaj svestrani mladić pored ljubavi prema IT-u svira tri instrumenta, trenira košarku i streljaštvo te govori tečno engleski i njemački jezik.

Mladima nedostaje prave podrške

Nikola Subotić, izvršni direktor LINK group-a, kompanije pod čijom kapom su i ITAcademy i BusinessAcademy kaže: “Na primjerima ovih mladih ljudi vidi se da dobrih ideja ne nedostaje. Možda u širem smislu ne nedostaje ni podrške sredine, ali podrške koja im može pomoći da zaista dođu do realizacije svojih ideja nikad nije dovoljno. Zato smo ove godine izdvojili 20 000 KM za obrazovanje nezaposlenih i stipendije za usavršavanje mladih talenata.”

Iako je situacija u zemlji i regionu i dalje teška, ohrabrujuće je vidjeti da se talenat, trud i ideje prepoznaju.