BiH
0

Mladi slave Dan Evrope: Amerika Bosni i Hercegovini "dodala" zastavu EU

Piše: T. S.
Povodom proslave Dana Evrope Delegacija Evropske unije objavila je video u kojem je prikazano kako zastava EU "putuje" širom svijeta. Stigla je i do BiH, a našoj zemlji su je dodali mladi iz Amerike, uposleni u tamošnjoj Delegaciji Evropske unije. Iz BiH, zastava svoj put nastavlja ka Norveškoj, Švicarskoj, Kirgistanu...

"Odlučili smo snimiti ovaj video povodom proslave Dana Evrope kako bismo pokazali da Delegacija Evropske unije radi na izgradnji veza i stabilnosti u zemljama širom svijeta", kazao je za Klix.ba Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH. On je istakao da se u videu pojavljuju mladi ljudi, koji su zaposleni u Delegaciji Evropske unije, u zemljama širom svijeta.

"Dio iz BiH, koji se pojavljuje u video snimljen je u Sarajevu ispred Vijećnice, simbola grada, čiju obnovu finansira EU", istakao je McGuffie za Klix.ba, dodavši da na ovaj način EU pokazuje i svoju privrženost BiH, zalaganje za bolju budućnost i prosperitet naše zemlje, što i jeste cilj Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Zastavu u BiH su "uhvatili" Tanja Dramac i Nihad Branković.

Dan Evrope se slavi se širom Evropske unije kao godišnjica Šumanove deklaracije iz 1950. koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU.

Obilježavanje ovog dana je i prilika da se slave postignuća EU - trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.