Škola dajakaštva u Banjoj Luci
3

Mladi se obučavali za očuvanje gradskog simbola i tradicije

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
S ciljem popularizacije dajak-čamca i dajakaštva kao simbola Banje Luke danas je na gradskoj plaži, kod Zelenog mosta u Banjoj Luci organizovana jednodnevna škola dajakaštva.

Besplatnu školu organizovao je banjalučki Dajak klub, a nakon probne vožnje, oni koji su pokazali određen nivo sposobnosti za upravljanje dajakom, imali su šansu da nastave sa školom dajakaštva.

Podsjećamo, dajak je čamac dugog, uskog i plitkog gaza koja se koristi na rijeci Vrbas na području Banje Luke. Njegova konstrukcija proizašla je iz konfiguracije korita rijeke Vrbas, koje je najvećim dijelom plitko sa kamenim dnom, a ispunjeno brzacima.

Kako plićaci ne dozvoljavaju upotrebu motornih čamaca, a brzina rijeke onemogućava korištenje običnih čamaca, konstruisan je dajak. Tokom istorije dužina mu je varirala od šest do devet metara, a širina od 70 centimetara do jednog metra u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio.

Dajak je ranije korišten u trgovini, za prevoz raznih vrsta roba preko rijeke Vrbas, koja grad Banju Luku dijeli na dva dijela.

Tokom današnje škole dajakaštva, uz mlade dajakaše i one koji to tek žele da postanu, na plaži Abacija bio je i veliki broj građana, koji su ovu nedjelju odlučili da provedu na obalama Vrbasa.