Uvreda za žrtve u BiH
0

Mladi SDU BiH i Srbije traže od Tadića da vrati orden RS s lentom

FENA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Organizacija mladih Socijaldemokratske unije (SDU) BiH podržala je stav mladih SDU Srbije da predsjednik Republike Srbije Boris Tadić vrati orden Republike Srpske s lentom.

Uvjereni da Srbija čvrsto stoji na svom evropskom putu, u SDU BiH smatraju da je primanje ordena RS-a s lentom predsjednika Tadića "besmislen potez koji šalje vrlo negativnu poruku i predstavlja uvredu za žrtve u BiH".

Kako se navodi u saopćenju SDU BiH, predsjednik Tadić se na ovaj način svrstao zajedno sa ostalim haaškim osuđenicima nosiocima ordena RS-a s lentom, Biljanom Plavšić, Ratkom Mladićem, Momčilom Krajišnikom, Radovanom Karadžićem i Slobodanom Miloševićem.

"Tim činom predsjednik Tadić je pokazao da Srbija pored evropskog, nažalost, još ima i ono drugo lice, lice srpskog nacionalnog radikalizma, čiji je glavni politički predstavnik Tomislav Nikolić također odlikovan istim ordenom", smatraju u SDU BiH.

Organizacija mladih SDU BiH se pridružila zahtjevu mladih SDU Srbije da predsjednik Tadić vrati orden RS-a s lentom i na taj način pokaže svoje opredjeljenje ka stvaranju evropske Srbije, izražavajući nadu da će Tadić uvažiti zahtjeve mladih SDU BiH i Srbije.