BiH
0

FOTO / Mladi SBiH: Neka sjećanje na žrtve holokausta bude opomena

FENA
Nermina Bešović i Emir Kremić
Nermina Bešović i Emir Kremić
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara, podsjeća domaću i međunarodnu javnost da treba da se sjeća i ne zaboravi tragediju koja se desila u vrijeme holokausta, tragediju i posljedice genocida i ratnih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine od 1941. do 1945., kao i od 1992. do 1995. godine.
Remzija Šetić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Remzija Šetić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
To je apel koji su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu uputili članovi Asocijacije mladih SBiH podsjećajući da se i na tlu naše zemlje u bliskoj prošlosti desio genocid.

Remzija Šetić je podsjetio da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u kojoj je pokazana odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida ubuduće.

"Rezolucija UN-a apeluje na sve zemlje članice da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spečavanju genocida u budućnosti", rekao je Šetić.

Nermina Bešović pozvala je sve državne organe na potrebu poštivanja rezolucije UN-a o sjećanju na žrtve holokausta.

"Sjećanje na žrtve holokausta i drugih zločina te genocida na našem području neka bude opomena da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove. Pozivamo sve državne organe na potrebu poštivanja rezolucije UN-a o sjećanju na žrtve holokausta", rekla je Bešović.

Nermina Bešović i Emir Kremić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nermina Bešović i Emir Kremić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Naglasila je da su SBiH i njeni zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović 2011. godine inicirali donošenje zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, ali nije bilo većinske podrške u Parlamentu.

"Podsjećamo sve da je ovo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji. Vijeće Evropske unije je 2008. godine Okvirnom odlukom obavezala članice EU da preduzmu mjere suzbijanja određenih oblika rasizma i ksenofobije. Države članice su ovu obavezu trebale ispuniti do novembra 2010. a ove godine će Vijeće EU razmatrati provođenje te odluke", riječi su Nermine Bešović.

Mladi SBiH najavili su na današnjoj pres-konferenciji skoru javnu tribinu o potrebi donošenja državnog zakona u BiH o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja hlokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Nakon toga će SBiH dati novi prijedlog teksta takvog zakona, a stranačka asocijacija mladh će organizirati potpisivanje peticije za njegovo donošenje te je uputiti u Parlament, najavili su članovi Asocijacije mladih SBiH, kao i njihovu inicijativu za donošenje rezolucije u Parlamentu države o genocidu počinjenom u Srebrenici.

"Mi u BiH znamo šta znači holokaust, šta je genocid i kako to izgleda. Osim u BiH, genocid se desio u Kambodži i Runadi", rekao je između ostalog član stranačke asocijacije mladih Emir Kremić.