Uspješno završen SHL Event
1

FOTO / Mladi odabrali prioritete za 2013.

Klix.ba
Neadekvatno informiranje mladih, loša mobilnost, niska svijest o neformalnoj edukaciji, odsustvo omladinskog aktivizma i nizak stepena učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou ključni su problemi koje je nakon dvodnevnog rada u radnim grupama definiralo više od 100 predstavnika i predstavnica omladinskih projekata u okviru godišnje konferencije u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben.

Mladi su kroz intenzivan rad ponudili ideje za projekte kojima bi se prevazišli identificirani problemi, a koji će moći aplicirati za SHL-ov Fond omladinske politike. Rüdiger Ratsch-Heitmann generalni direktor SHL-a iz Berlina proglasio je najboljim projekat "Ujedinjeni u različitostima" iz Tuzle koji će biti finansiran iz Fonda za omladinske projekte.

"Sretan sam što sam vidio sjajne i impresivne ideje i učinit ćemo sve što je u našoj moći da što više njih pomognemo u slijedećoj godini", poručio je učesnicima Ratsch-Heitmann ohrabrivši mlade da zadrže ovaj entuzijazam i da nastave vrijedno raditi na ostvarenju svojih ideja. Kroz zajednički rad mladi su predložili projekte kojima bi se prevazišla neadekvatna informiranost o potencijalnim edukacijama, te nepovezanost škola sa organizacijama koje mogu pružiti korisne informacije mladima.
“Iznimno smo zadovoljni aktivnim učešćem mladih iz cijele zemlje koji su udružili snage i ponudili odlične ideje, čija uspješna provedba može značajno unaprijediti njihovu poziciju u društvu, a SHL će biti tu da im ponudi svoju finansijsku i svaku drugu podršku da se to i ostvari", istakla je Aida Bećirović, direktorica SHL ureda u BiH. Veliki broj aktivnosti koje su predložene vezane su za internet kao medij koji odgovara ovoj generaciji i najliberalniji je od svih medija, te je na taj način najlakše razmjenjivati informacije.

Također, kreativne ideje su predložene kako bi se mladi bolje informirali o mogućnostima putovanja u inostranstvo na brojne edukacije, dok je pokazan i veliki interes za bolju informiranost o ponudi i kvaliteti neformalnih edukacija. Kako bi se unaprijedilo učešće mladih u procesu odlučivanja razgovarano je o Vijećima mladih pri općinskim vijećima, te o potrebnim akcijama koje mladi u lokalnim sredinama mogu poduzeti kako bi se nametnuli kao relevantan partner lokalnim vlastima u brojnim projektima od interesa za mlade. Kako bi se prevazišla pasivnost mladih i njihov nedostatak vještina, znanja i motiva za rješavanje problema, mladi su zajedno razradili ideje koje bi doprinijele snažnijem omladinskom aktivizmu.

"Cijelu konferenciju možemo okarakterizirati uspješnom, jer su za kratko vrijeme ostvareni sjajni rezultati i predložene su mnoge konkretne akcije, a SHL će o svim projektima razmisliti i podržat ćemo one koji se najviše dopadaju vama, odnosno mladima", poručila je učesnicima Bećirović i pozvala ih da se SHL-u obrate za svaki vid podrške. Po uspješno okončanom godišnjem skupu predstavnika/ica omladinskih projekata, SHL će u saradnji sa mladima u 2013. realizirati najbolje od predstavljenih ideja kako bi pomogli mladima da zajedno dođu do kvalitetnih rješenja.