BiH
0

Mladi ljekari nakon specijalizacije odlaze u inozemstvo

Piše: Dragan Bošnjak
Situacija u javnom zdravstvu u Bosni i Hercegovini nalazi se na vrlo niskoj razini. U prilog ovoj činjeci govore i brojni primjeri otkrivene korupcije, neuvjetni i neopremljeni domovi zdravlja i bolnice, duga čekanja pacijenata na preglede. Pored toga, prilično veliki broj mladih liječnika, nakon završene specijalizacije svim silama pokušava otići odavde te karijeru započeti u nekim perspektivnijim uvjetim, posebno u bolnicama Zapadne Evrope. Međutim, porazna je činjenica da se priličan broj onih kojima matične bolnice stipendiraju specijalizaciju jednostavno ne žele vratiti po završenom programu.

Jedan takav slučaj koji je dobio i priličan medijski prostor, dogodio se u bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, kada se niti jedan od osam liječnika nije vratio nakon završetka specijalizacije u R Hrvatskoj. Time je po riječima ravnatelja bolnice u Novoj Biloj, prim.dr. Velimira Valjan, ovoj medicinskoj ustanovi nanesena šteta od oko milion konvertibilnih maraka.

  • Naravno pri dodjeli specijalizacije svi su potpisali Ugovore o specijalizaciji, kojima je definirano da po završetku specijalizacije moraju provesti, najmanje duplo vrijeme koliko je trajala specijalizacija ili su dužni vratiti ukupan iznos sredstava koja su zaprimili za vrijeme trajanja specijalizacije. – kaže primarijus Valjan za Start BiH.

Svi liječnici proveli su u ovoj bolnici najmanje dvije godine dok je ostatak specijalizacije proveden na klinikama u Zagrebu. Ali, kaže dalje primarijus Valjan, ni ovako drakonski ugovori nisu ih spriječili u nakani da ostanu u R Hrvatskoj.

Pravda na sudu

Ravnateljstvo bolnice nije imalo drugog izbora već da na Općinskom sudu u Travniku pokrene sudski spor protiv, sada već bivših kolega. Nakon par godina, koliko je trebalo da se oproces okonča, sud je donio presudu prema kojoj bivši stipendisti bolnice moraju vratiti novac koji im je dat za stipendiranje, jer su prekršili potpisani ugovor.

Pojedinačni iznosi koje moraju vratiti kreću se od 60 do preko 90 hiljada KM. U cijeloj priči vrlo je interesantno i to da se niti jedan od stipendista nakon završenog procesa nije žalio na presudu. Svi su oni pristali na sporazumno vraćanje sredstava kako je regulirano Ugovorima, uz sudsku ovjeru sporazuma, koja je u njihovu edukaciju uložila bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” ali i dalje žive i rade u bolničkim centrima po Hrvatskoj. I nikome od njih nije ni palo na pamet da se vrati na posao u Novu Bilu.

Usput spomenimo i to da je ova bolnica sagrađena sredstvima hrvatske Vlade.

  • Prema izjavama kolega koji su se odlučili na ovakav korak, osnovni razlog su bolji uvjeti rada, manji obim posla, veća primanja, sigurnost, veća mogućnost za kvalitetno školovanje djece. – kaže primarijus Valjan, koji kao da pokušava opravdati čin bivših kolega, iako njegova bolnica upravo vapi za liječnicima specijalistima i koje bezuspješno nastoje privući dobrom plaćom, besplatnim smještajem i hranom.

Sredstva vraćena, liječnici otišli

Na ovaj način, uložena javna sredstva bit će vraćena, kaže primarijus Valjan ali bitnije i u isto vrijeme nepovoljnije po bolnicu je činjenica da su ostali bez osam mladih stručnjaka, koji su u budućnosti trebali biti okosnica u radu bolnice. Ovo je generalno problem malih sredina i malih bolnica.Danas mladi liječnici brzo prerastaju male sredine i svi žele u zaposlenje u većim centrima u kojima je realno mnogo lakše raditi uz znatno bolje uvjete i primanja.

Zbog toga su u bolnici u Novoj Biloj bili prisiljeni izmijeniti Ugovore o specijalizaciji koji su sada znatno povoljniji u namjeri da se osigura dovoljan broj neophodnih specijalista.

  • Kolegama iz BiH otvaraju se nove mogućnosti odlaska u zemlje okruženja i EU. Ukoliko država ne iznađe modele kako te ljude zadržati u zemlji, pitanje je tko će naše ljude liječiti za nekoliko godina. – kaže primarijus Valjan.Mišljenja je i da je država dužna građanima osigurati zdravstvenu zaštitu a time i normalne uvjete rada u zdravstvenim ustanovama, kako stručni kadar ne bi imao razloga napuštati Bosnu i Hercegovinu.
  • Ali što očekivati od „države“ koja ne ulaže u zdravstvo, a u isto vrijeme uzima PDV na lijekove, potrošni materijal i hranu koju jedu pacijenti. – rekao nam je primarijus Valjan, te nastavio u kritičkom tonu da su upravo zbog toga naše bolnice u katastrofalnom materijalnom položaju, uvjeti rada su neadekvatni, primorani smo „improvizirati“ tamo gdje improvizacije ne smije biti.

Nema ništa džabe

Kod većine građana još uvijek preovladava mišljenje da bi zdravstvena zaštita trebala biti besplatna, što je definirano i Zakonskim rješenjima. Ali kako danas ništa nije besplatno tako ne može biti ni zdravstvena zaštita pa ostaje samo pitanje ko i koliko treba platiti. Kako pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, pitaju se i uposlenici bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, u uvjetima u kojima država razne grupacije oslobađa doprinosa za zdravstveno osiguranje, drugima umanju stope, propagira socijalno zdravstvo a ustanove su u nabavci sredstava za pružanje usluga na najgorem neoliberalnom kapitalističkom tržištu.

  • Preslikan je sustav iz bivše države a da se pri tome zaboravilo da je ta država kontrolirala cijene lijekova, potrošnog materijala i svega drugog u zdravstvenom sustavu. – napominje Valjan.

Suvremena tehnologija i farmaceutska industrija učinili su medicinu vrlo skupom i sigurno je da nema te zemlje na svijetu koja može svojim građanima osigurati besplatnu zdravstvenu zaštitu u skladu sa mogućnostima suvremene medicine. Ipak, država bi trebala, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, odrediti opseg zagarantirane zdravstvene zaštite, a ne preko zdravstvenog sistava kupovati socijalni mir.

Primarijus Valjan smatra kako se država ne može kriti iz zdravstvenog sistema kroz nerealne i neprovedive zakone, jer nije uloga liječnika da rješavaju socijalna pitanja, već su za to nadležne odgovorne institucije države. - Naš zadatak je koncentrirati se na ono što ne može niti jedan drugi državni ili javni sektor a to je pružanje kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene zaštite. Bez adekvatne materijalne osnove to nismo u mogućnosti. – isključiv je primarijus Valjan.

Stoga nije ni čudno što, prije svega mladi liječnici, po svaku cijenu nastoje pobjeći iz sistema koji ne garantira dobro ni pacijentu ni zdravstvenom radniku. Država se stručno „izvukla“ i dovela do direktnog sukobljavanja pacijenta i zdravstvenog radnika. - Umjesto partnerskog odnosa sada su dvije sukobljene strane i sve dok je to tako nema dobra ni jednima ni drugima. – pesimističan je, ali i realan primarijus Valjan.

Neophodna kontrola troškova

Pored svega, nema kontrole utroška javnih sredstava u situacijama kada se usluge u zdravstvu plaćaju paušalno, bez obzira na količinu i kvalitet. Prema bolnicama se uplaćuju paušalni iznosi za materijalne troškove, koji nisu dovoljni ni za pokrivanje svega onoga što je država Zakonskim rješenjem obećala kao besplatno i jedino bi plaćanje usluga prema broju i kvalitetu omogućavalo tačnu kontrolu utroška javnih sredstava.

Naravno u takvoj situaciji odmah bi bilo jasno da za pokriće zakonskih regulativa nedostaju ogromna sredstva koja bi morali namiriti ili država ili pacijent, što je slučaj u svim uređenim sustavima.Država može nekoga osloboditi plaćanja doprinosa za zdravstvo, ali pod uvjetom da ona plaća za njega.

  • Ukoliko naši građani doista žele kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, a ne šarene laže, moraju biti svjesni činjenice da će za to morati imati dodatna i dopunska osiguranja, jer sve to ne može osigurati osnovno zdravstveno osiguranje bez obzira koliko im to netko obećavao. – zaključuje primarijus Valjan.